ZANIMLJIV DAN U VELIKOJ BRITANIJI: Katastrofalan poraz Džonsona

Evropski mediji oštro su kritikovali britanskog premijera Borisa Džonsona nakon što je pretrpeo poraz u parlamentu pošto je opozicija uspela da pripremi teren za današnje glasanje o blokiranju Bregzita bez dogovora.

Mediji su saglasni u oceni da je, kako prenose britanski mediji, Džonsonova taktika pretrpela katastrofalan poraz, da njegovo blefiranje više ne funkcioniše i da se, nakon samo šest nedelja na funkciji, on bori da politički preživi. 

- Još jedan ludi dan u Bregzitlendu - pisali su francuski mediji, ističući da je, za samo nekoliko sati, britanski premijer izgubio većinu u parlamentu , odnosno da nije uspeo da zaustavi veliku pobunu u vlastitoj stranci, što je dovelo do toga da izgubi ključnu bitku s protivnicima Bregzita bez dogovora.

Druge francuske novine podsećaju da je poslednji britanski premijer koji je izgubio na prvom glasanju u parlamentu bio grof od Rozberija 1894. godine.

A on, kako navode, nije ostavio vrlo upečatljiv utisak. 

- Preživeo je jedva godinu dana u Dauning stritu - podseća isti list, čime aludira na to da i Džonson može da očekuje istu sudbinu.

Džonsonova odluka da suspenduje parlament, ocenjuje taj list, pokazala se kao "katastrofalna greška". 

Liberasion ističe da je, prvi put posle jako dugo vremena, Donji dom pokazao koheziju i koherentnost. 

- Savez pobunjenika funkcionisao je savršeno. Opozicija je napokon govorila jednim glasom, a Boris Džonson je stradao od vlastitog oružja. Teško je videti kako se može izvući iz ovoga - upozorava list. 

Nemački mediji problem Džonsona, nakon ovog poraza, vidi u tome što je njemu preostalo samo da najavi nove izbore, za šta mu je potrebna podrška dve trećine poslanika. 

Ali, kako tvrdi list, opozicija i pobunjenici među vladajućim konzervativcima, iako i sami žele izbore, ne veruju Džonsonu da će ih zaista i raspisati pre zakazanog datuma za izlazak Britanije iz EU, 31. oktobra, osim ako se zakon koji bi trebalo da spreči Bregzit bez dogovora ne izglasa u parlamentu.

Nemačke poslovne novine ocenjuju da se Džonson, samo nekoliko nedelja nakon dolaska na funkciju, već bori da politički preživi, a da Britanija "tone dublje i dublje u politički haos". 

Isti list navodi da Džonson pokušava da povrati inicijativu pokušajem da raspiše nove izbore nakon poraza u parlamentu, ali ocenjuje da on "više nema kontrolu nad situacijom".

Holandske novine uporedio je Džonsona s njegovom prethodnicom Terezom Mej.

- Drugi premijer, drugi stil, druga retorika - ali isti ishod. Kao i Tereza Mej, Boris Džonson je izgubio ključno glasanje u Donjem domu.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro