Izvor:
14.09.2019 u 10:39
0

NEMAČKA KOMPANIJA OPAL GASTRANSPORT: Ograničen pristup Gaspromu!

Nemačka kompanija Opal Gastransport, operator gasovoda Opal, ograničila je Gaspromu pristup tranzitnim kapacitetima gasovoda.

To je saopštila Savezna agencija za mrežu Nemačke.

Ograničenje koje je stupilo na snagu 14. septembra u 6 časova, uvedeno je u skladu sa odlukom Savezne agencije za mrežu, prema kojoj "Opal gastransport GmbH" više neće moći da prodaje tranzitne kapacitete za prikupljanje i selekciju gasa u količini od 15,86 miliona kilovata na sat, kao i da vrši njihov prevoz korišćenjem tih kapaciteta.

Savezna agencija za mrežu objasnila je svoju odluku činjenicom da Gasprom ima alternativne transportne pravce i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

Ranije je sud Evropske unije razmotrio žalbu poljskih vlasti i poništio odluku Evropske komisije iz 2016. o proširenju pristupa "Opalovim" kapacitetima Gaspromu. Sud se, obrazlažući odluku, pozivao na narušavanje principa energetske solidarnosti.

Poništena odluka dala je Gaspromu mogućnost da dodatno transportuje do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, učestvujući u odgovarajućim aukcijama. Prema važećim evropskim standardima, Gasprom može da računa na samo p0la trantitnog kapaciteta ove cevi, odnosno 12,8 milijardi kubika.

Gasprom i ruska vlada rade na zvaničnom odgovoru na odluku suda. Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da će ograničenje uticati na pregovore o gasu sa Ukrajinom i Evropskom komisijom, kao i na situaciju sa snabdevanjem energijom u evropskim zemljama. Potpredsednik vlade Dmitrij Kozak nije odbacio mogućnost da se Rusija žali na presudu.

"Opal" je grana gasovoda koji spaja Severni tok sa gasnim transportnim sistemom Srednje i Zapadne Evrope. Gas ulazi u Nemačku do granice sa Češkom.

Izvor: B92
Foto: YouTube/ Чужое Мнение/ Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter