Izvor:
09.05.2016 u 02:08
0

ZASTRAŠUJUĆE PROCENE: Požar u Kanadi bi mogao da traje MESECIMA (VIDEO)

Kanadske vlasti objavile su upozorenje na kvalitet vazduha za provinciju Saskačevan i Severozapadne teritorije pošto se požar u Kanadi širi, a očekuje se da će borba protiv vatre koja je uništila velike delove pokrajine Alberta trajati mesecima.

Razmere požara koji je već uništio kanadski grad Fort Makmari udvostručene su sedmog dana i vatra se približava naftnim postrojenjima nedaleko od grada, u kojima je proizvodnja obustavljena, a zahvatila je i susedni Saskačevan.

Požar se širi zbog vrućine i suvog terena, naveo je Bi-Bi-Si.

Temperatura je juče dostigla 30 stepeni Celzijusa i vetar je duvao brzinom od 40 kilometara na čas, što otežava suzbijanje požara.

Vlasti Alberte saopštile su da će požar zahvatiti 200.000 hektara, da nije pod kontrolom i da će nastaviti da se širi.

Zvaničnici su savetovali lokalne stanovnike da zbog dima zatvore prozore i vrata.

Više od 88.000 ljudi evakuisano je iz Fort Makmarija, jednog od najvažnijih privrednih centara u kanadskoj provinciji Alberta, koji se razvio zahvaljujući bogatstvu uljnog peska iz kojeg se dobija nafta.

U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vanredno stanje, a više od 1.600 kuća je oštećeno ili potpuno uništeno.

Procenjuje se da će blokada eksploatacije naftnih izvora u oblasti Fort Makmari dovesti do ekonomske i privredne katastrofe, ne samo u provinciji Alberta, već u celoj Kanadi.

Kanadska naftna industrija već je ozbiljno pogodjena padom cene nafte u poslednje dve godine, a sada će zabeležiti rekordni pad, navela je agencija Frans pres.

Beta
Foto: Youtube Printscreen/AFP news agency

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter