Izvor:
16.09.2019 u 20:07
0

PUTIN NUDI ORUŽJE SAUDIJSKOJ ARABIJI: Spemni smo da obezbedimo značajnu pomoć!

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je u Ankari Saudijskoj Arabiji da joj Rusija proda svoje oružje, posle napada na naftna postrojenja te zemlje.

Putin je ponudio ruske protivvazdušne sisteme da bi branila svoju teritoriju posle nedavnih napada.

Spemni smo da obezbedimo značajnu pomoć Saudijskoj Arabiji i ta zemlja bi donela mudru državničku odlluku kao što je to svojevremeno učinio Iran kupovinom S-300 i kao što je turski predsednik Erdogan uradio kada je kupio poslednji S-400 protivvazdušni odbrambeni sistem od Rusije – rekao je Putin.

On je posle razgovora s turskim i iranskim kolegama, Redžepom Tajipom Erdoganom i Hasanom Rohanijem, o Siriji, istakao da bi to oružje zaštitilo svako infrastrukturno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, saopštila je danas da je oružje korišćeno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije između SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski šiitski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija i njeni saveznici vojno intervenišu već 4,5 godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ocenio da nema nijednog dokaza da je "napad bez presedana na globalno snabdevanje energentima" došao iz Jemena.

Vašington optužuje Teheran da stoji iza napada.

Rusija je danas pozvala međunarodnu zajednicu da "ne donosi ishitrene zaključke".

Pozivamo sve zemlje da se uzdrže od akcija i ishitrenih zaključaka koji bi dodatno pogoršali situaciju, već da potpuno suprotno, održe liniju koja će pomoći da se situacija umiri – rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: B92
Foto: Youtube/Printsceen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter