25°C

Beograd

MERKEL: Britanija i EU što pre da sklope sporazum o slobodnoj trgovini!

Britanija i Evropska unija moraju da sklope sporazum o slobodnoj trgovini što je pre moguće nakon izlaska Britanije iz evropskog bloka, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, nekoliko sati nakon što su dve strane postigle sporazum o Bregzitu.

Merkelova je rekla na konferenciji za novinare nakon što su lideri EU razgovarali o Bregzitu da je sporazum o izlasku Britanije iz evropskog bloka omogućio uređen Bregzit i prelazni period do kraja 2020. godine, tako da postoji vreme da se postigne sporazum o slobodnoj trgovini.

- Postoji suštinska razlika u odnosu na situaciju kada je Tereza Mej bila premijerka. Tada nije bilo jasno kako će budući odnosi izgledati, da li će postojati carinska unija ili ne - rekla je Merkelova novinarima.

Sada je je sasvim jasno da će Velika Britanija biti treća zemlja i sa ovom trećom zemljom moramo rešiti sporazum o slobodnoj trgovini vrlo brzo, dodala je.

Merkelova je rekla i da se lideri EU nisu bavili pitanjem šta će se dogoditi ako britanski parlament odbaci sporazum.

- Sada je stvar imati poverenje u britanski parlament. To je stari, iskusni i mudri parlament ... To treba da bude slobodna odluka britanskog parlamenta - istakla je Merkelova.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/EstadaoInter/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar