11°C

Beograd

MERKEL: Podržavam ideju o reformi procedura pristupanja EU (FOTO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da podržava ideju Francuske da se proces pristupanja EU učini transparentnijm, ali i reverzibilnim.

- Izražena je želja, pogotovo od strane Francuske, koju sam podržala, da procedure budu transprentnije, a da početak pregovora automatski ne znači i njihov uspešan završetak. Radiću na tome u narednom periodu - poručila je Merkel.

Angela Merkel je na kraju samita u Briselu izrazila žaljenje što nije bilo konsenzusa među liderima EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- Nemačka smatra da je uz ispunjavanje određenih uslova moglo da dođe do otvaranja pregovora, ali nije bilo jedinstvenog stava o tome. Vratićemo se na ovo pitanje pre samita o Zapadnom Balkanu 2020. godine - poručila je Merkel.

Angela Merkel nakon samita lidera EU u Briselu kaže da nije tajna da su tokom rasprave o proširenju Francuska, Holandija i Danska imali rezervu prema daljim koracima Skoplja i Tirane.

Ona je ocenila da EU sada mora da blisko i snažno radi sa zemljama u regionu kako bi što je moguće više ublažila udarac ovakve odluke.

- Razočarenja će, svakako, biti - zaključila je Merkel.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar