MEKALISTER: Evropa pala na ispitu, nije ispunila obaveze!

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenio je, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podela.

- Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja - naveo je Mekalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

- Ne uspevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu - smatra Mekalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa izneverila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

- Danas je manjina u Evropskom savetu odgovorna za to što Evropa postaje podeljena, umesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora - zaključio je Mekalister.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro