15°C

Beograd

MEKALISTER: Evropa pala na ispitu, nije ispunila obaveze!

Predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenio je, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podela.

- Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja - naveo je Mekalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

- Ne uspevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu - smatra Mekalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa izneverila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

- Danas je manjina u Evropskom savetu odgovorna za to što Evropa postaje podeljena, umesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora - zaključio je Mekalister.
Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar