Izvor:
15.11.2019 u 17:38
0

OKRUGLI STO: Uspostavljanje evropsko-afričke omladinske saradnje! (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je okruglom stolu ''Novi Sad i Asuan-Omladinske prestonice Evrope i Afrike'' u okviru kojeg je potpisani osnivački dokumenti za uspostavljanje evropsko-afričke omladinske saradnje, kao i Mreže evropskih omladinskih prestonica.

Na inicijativu tri omladinske prestonice – Novog Sada, Maribora i Kluža, nakon 11 godina, u Novom Sadu, aktuelnoj omladinskoj prestonici formalno je osnovana Mreža omladinskih prestonica Evrope, a potpisnici su bili zvaničnici iz prethodnih omladinskih prestonica.

U Novi Sad su tim povodom došli predstavnici gradova Brage (Portugal), Kluža (Rumunija), Maribora (Slovenija), Soluna (Grčka) i Ganje (Azerbejdžan).

Velika je čast što u Novom Sadu, 11. gradu koji je nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, možemo ugostiti predstavnike velikih gradovea, bivših prestonica mladih i što smo sada i formalno osnovali Mrežu omladinskih prestonica Evrope. Takođe, drago mi je što smo danas, potpisali i dokument kojim ćemo ubuduće inicirati bližu saradnju evropskih omladinskih prestonica i afričkih omladinskih prestonica, počevši od Novog Sada i Asuana. Novi Sad je kao nosilac titule Omladinska prestonice Evrope 2019. dobio šansu da svojom energijom mladosti pokaže koliko su naš grad i naša država angažovani u poštovanju sprovođenja politike mladih. Mi smo jedan od univerzitetskih centara Republike Srbije, epicentar omladinskih događaja i na evropskom nivou prepoznati smo kao idealno mesto za sportske i kulturne događaje, muzičke festivale, ali i kao mesto za razvoj omladinskog sektora koji je lider u Srbiji i regionu. Projekt OPENS 2019 je naš sistem rada za budućnost. Mladi u Novom Sadu uče kako da pravilno i temeljno razmišljaju o budućnosti, a mi im omogućavamo institucionalnu podršku. Novi Sad ima aktivnu Kancelariju za mlade, ima Novosadski forum mladih, ali najvažnije, ima omladinu koja učestvuje u svemu. Zato ja kao gradonačelnik imam jednu od najvećih privilegija, a to je da direktno sarađujem sa fenomenalnim mladim ljudima, učeći od njih i sagledavajući razvoj grada iz perspektive koju mladi vide – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će 13. decembra uslediti predaja ključeva i titule Omladinske prestonice Evrope Amjenu iz Francuske.

Koordinator OPENS Vukašin Grozdanović je naglasio da će od sada Mreža Omladinskih prestonica Evrope moći zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlja.

– Potpisivanje tog dokumenta znači ne samo za region, odakle je potekla inicijativa, već i za ostale prošle i buduće omladinske prestonice Evrope – naglasio je Grozdanović.

Izvor: Alo.rs
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter