Izvor:
16.11.2019 u 15:15
0

FRANCUSKA POZVALA RUSIJU U POMOĆ: Ambasadorka Francuske u Moskvi pozvala stručnjake da pomognu obnovu Notr Dama!

Francuska je apelovala na Rusiju za pomoć u obnovi katedrale Notr Dam oštećene u požaru ranije ove godine, izjavila je danas francuska ambasadorka u Rusiji Silvi-Anjes Berman tokom radne posete regionu Hanti-Mansijsk.

– Održavamo kontakte po ovom pitanju. Pozvali smo ruske stručnjake koji će nam pomoći da obnovimo katedralu Notr Dam – rekla je ona i dodala da im je Francuska uputila zvanični poziv i da su veoma zahvalni na pomoći.

Požar u katedrali Notr Dam izbio je 15. aprila uveče, a ugašen je u potpunosti tek sledećeg jutra. Prema preliminarnim podacima požar su izazvali restauratorski radovi na gornjem nivou Katedrale, ali još uvek nije jasno šta je prouzrokovalo inicijalnu varnicu. Požar je uništio toranj, sat i veći deo krova.

Vekovima je katedrala Notr Dam bila jedna od najpoznatijih zgrada u Parizu. Kamen temeljac katedrale položen je 1163. godine pod Lujem VII, a 2013. obeležena je 850. godišnjica Notr Dama. Francuske vlasti i privrednici obećali su da će izdvojiti stotine miliona evra za obnovu jedne od glavnih znamenitosti Pariza.

Francuska je takođe dobila ponude za pomoć od Rusije, Velike Britanije, Nemačke i drugih zemalja. Francuski ministar kulture Frank Rister je u oktobru objavio da je ukupno više od 100 miliona evra dobijeno za finansiranje obnove katedrale.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter