Izvor:
02.12.2019 u 19:03
0

DVA ČLANA IZAŠLA IZ NOBELOVOG KOMITETA: Da nije nagrada Handkeu razlog?

Dva spoljna člana Nobelovog komiteta podnela su danas ostavke pošto su izneli kritike na račun švedske akademije.

Pisac Kristofer Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u Komitetu jer, kako je obrazložio, nema ni vremena ni strpljenja da čeka da se to telo reformiše. On je, međutim, napomenuo da njegova odluka nije povezana sa odlukom Komiteta da dodeli Nobelovu nagradu za 2019. godinu austrijskom piscu Petru Handkeu.

Švedska književnica i kritičarka Gan-Brit Sandstrom s druge strane kao razlog za podnošenje ostavke navela je upravo dodelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu. Ona je u saopštenju navela da se iz obrazloženja odluke o dodeli nagrade Handkeu može zaključiti da je književnost iznad politike, istakavši da ona ne deli taj stav.

Handke je kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova i prisustvovanja sahrani bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Izvor: kurir.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter