Izvor:
03.12.2019 u 18:03
0

ENGLESKOJ VRAĆENE POLUGE VREDNE 4 MILIJARDE FUNTI: Ovo su detelji velike poljske tajne misije!

Poljska, koja je u poslednje dve godine naglo povećavala rezerve svojih zlatnih poluga, vratila je oko 100 tona zlata iz trezora Engleske banke (Centralne banke Velike Britanije) u Londonu.

U tajnoj misiji, zlatne poluge vredne oko 4 milijarde funti koje su u Londonu bile skrivene tokom Drugom svetskog rata vraćene su u Varšavu. Zlato je "evakuisano" u strahu da će dospeti u ruke nacista.

U akciji su učestvovali avioni, helikopteri, kamioni i specijalci koji su se postarali da se 8.000 zlatnih poluga, koje teže oko 100 tona, vrate bezbedno kući.

"Otprilike polovina imovine Varšave u Velikoj Britaniji prebačena je nazad u Narodnu banku Poljske", objavio je krajem meseca guverner Adam Glapinski, dodavši da "zlato simbolizuje snagu zemlje".

Sve se odvijalo tokom nekoliko meseci, a bilo je ukupno 8 noćnih letova na kojima se nalazio vredan tovar.

Poslednji se odigrao 22. novembra kada su kamioni sa nepoznate lokacije u Londonu prevezli zlato do neimenovanog aerodroma. Tovar je pratio i helikopter, uz policiju.

Polovina poljskih rezervi još se nalazi u Engleskoj, a iz Narodne banke Poljske je rečeno da će možda nastaviti s vraćanjem zlata.

"Poljska bi mogla da ostvari dobit od više milijardi evra od prodaje svojih zlatnih poluga, ali trenutno to ne planira", rekao je Glapinski.

Izvor: kurir.rs
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter