12°C

Beograd

TRAMP OŠTAR: Zabranio bih ulazak MUSLIMANA, ali KAN bi bio izuzetak

Donald Tramp, koji pretenduje na republikansku nominaciju za kandidata na američkim predsedničkim izborima i koji je pozvao na privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD, rekao je da bi novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan u tome bio izuzetak.

“Uvek će biti izuzetaka", rekao je njujorški milijarder, odgovarajući na pitanje kako bi se njegov kontroverzni predlog o zabrani ulaska muslimanima primenio na Kana, sina pakistanskog vozača autobusa i krojačice, koji je u subotu inaugurisan za novog gradonačelnika britanske prestonice.

- Lider postajete pružajući primer, uvek je tako. Ako (Kan) bude dobro obavljao svoj posao... to će biti sjajno – rekao je Tramp, izrazivši zadovoljstvo zbog izbora Kana.

Tramp je izneo ideju o zabrani ulaska muslimana u SAD nakon pogubnih napada islamističkih ekstremista u Parizu i Kaliforniji prošle godine.

Muslimanske i grupe za zaštitu ljudskih prava, Trampovi demokratski rivali i mnogi njegovi protivnici u redovima Republikanaca osudili su njegov tadašnji predlog kao kontraproduktivan i protivan američkim vrednostima.

Sadik Kan (45), kandidat Laburističke partije, porazio je svog konzervativnog protivnika s rekordnom razlikom u glasovima.

U intervjuu magazinu "Tajm", Kan je izrazio želju da ode u SAD i vidi zanimljive programe koje sprovode gradonačelnici Njujorka i Čikaga, ali je istakao da će u posetu morati da ode pre januara, za slučaj da Tramp pobedi na predsedničkim izborima 8. novembra.

- Ako Donald Tramp postane predsednik, biću sprečen da odem tamo zbog moje vere, što znači da ne mogu da sa američkim gradonačelnicima razmenim ideje - zaključio je novi gradonačelnik Londona.


Tanjug
Foto: Twitter/ABC News

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar