Izvor:
06.12.2019 u 08:09
0

DONALDE ODLAZI: Pelosi zatražila da se napiše predlog opoziva Trampa!

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi zatražila je od predsednika Odbora za pravosuđe da napiše predlog za opoziv predsednika Donalda Trampa, navodeće da je on "zloupotrebio moć svog položaja".

– Predsednik je zloupotrebio svoju moć kako bi ostvario ličnu političku korist na račun naše nacionalne bezbednosti, tako što je zadržavao vojnu pomoć i ključni sastanak (sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim) u Ovalnom kabinetu (Bele kuće) u zamenu za pokretanja istraga svog političkog rivala" (Džoa Bajdena) – rekla je Pelosi u obraćanju koje su uživo prenosile američke nacionalne televizije.

Ona je izašla pred novinare dan posle pretresa u Odboru za pravosuđe, na kojem su troje stručnjaka za ustavno pravo rekli da je Tramp počinio prekršaje koji podležu opozivu, jer je vršio pritisak na Ukrajinu da otvori istrage koje bi mu donele političku korist, prenosi Glas Amerike.

Predsednik Tramp je ubrzo reagovao na Tviteru porukom da su "radikalne levičarske demokrate koje ne rade ništa, upravo saopštile da će probati da me opozovu zbog ničega".

On je pnovio svoj raniji stav da će "potez Predstavničkog doma značiti da će ta izuzetno važna i retko korišćena institucija opoziva biti korišćena rutinski za napad na buduće predsednike".

– To nije ono što su naši osnivači (SAD) imali na umu. Dobra stvar je da republikanci nikad nisu bili više ujedinjeni. Mi ćemo pobediti – poručio je Tramp.

Iako Nensi Pelosi nije pomenula nikakakve vremenske odrednice, Predstavnički dom, koji je pod kontrolom demokrata, mogao bi da glasa o opozivu Trampa pre božićne pauze, krajem ovog meseca.

Tako bi sve bilo spremno za januarsko suđenje u gornjem domu, Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, i gde su i dalje vrlo mali izgledi da Tramp bude proglašen krivim i smenjen s položaja.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter