PROTESTI ZBOG HANDKEA: Nobelovac pod kritikama

Dan pred dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu ponovo su se oglasili kritičari koji ga optužuju da je podržavao Slobodana Miloševića i njegovu politiku, a u Stokholmu je za danas u 18 sati najavljen protest.

Na protestima koji će oko 18 sati biti održani u centru Stokholma učestvovaće i majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida.

Juče je u glavnom gradu Švedske organizovan i panel, na kojem je Handke poslužio da se ponovo govori o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici.

Novinarka američkog Si-En-Ena Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, na Tviteru oglasila porukom: "Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv".

I bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, koja je, takođe, za američke medije izveštavala tokom rata u BiH, napisala je na Tviteru uoči sutrasnje dodele nagrada:

"14. jula 1995. sam poslala pricu iz Sarajeva za "Boston gloub" o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su pocinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica", tvrdi Pauereva.

Kampanja protiv dodele najznačajnijeg književnog priznanja Handkeu nastavlje se i protestom najavljenim za sutra u Stokholmu, a večeras se u glavnom gradu Švedske održava panel o austrijskom književniku, a zapravo o Srebrenici

HANDKE: Nisam očekivao kampanju koja se vodi protiv mene!

Govornici, smatraju da je oduka Nobelovog komiteta "sramna i islamofobična" i "da je Handke negator genocida u Srebrenici".

Na panelu učestvuje i američki novinar i publicista Roj Gutman, koji je, takođe, bio ratni izveštač iz Bosne i Hercegovine.

"Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo pre dešavanja u Srebrenici, godinu i po pre, zaključio sam da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka", tvrdi Gutman.

Gutman je, inače, za izveštavanje tokom rata u BiH dobio Pulicerovu nagradu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro