Izvor:
12.12.2019 u 10:34
0

POSLEDICA KRŠENJA PRAVILA: IEA upozorava na mogući nagli skok globalnih zaliha nafte

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je danas da bi globalne zalihe nafte mogle naglo da porastu uprkos dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o dodatnom rezanju proizvodnje i smanjenoj prognozi proizvodnje u SAD i drugim zemljama izvan naftnog kartela.

"Uprkos dodatnom limitiranju… i smanjenju naše prognoze rasta isporuka iz zemalja izvan OPEK-a za 2020. godinu, na 2,1 miliona barela dnevno (bpd), globalne zalihe nafte mogle bi da se povećaju za 700.000 bpd u prvom kvartalu sledeće godine", navodi se u mesečnom izveštaju te agencije sa sedištem u Parizu, prenosi Rojters.

OPEK, sa Saudijskom Arabijom na čelu, postigao je prošle nedelje dogovor s drugim proizvođačima, uključujući Rusiju, da u prvom kvartalu 2020. dodatno srežu proizvodnju za 500.000 bpd radi uravnoteženja tržišta i podrške rastu cena, ali je izostalo obećanje o nastavku tih aktivnosti posle marta.

Čak i ako se naftni kartel bude strogo pridržavao novog sporazuma i proizvodnja u zemljama pogođenim političkim problemima, poput Irana, Libije i Venecuele, ostane odmerena, IEA procenjuje da će na tržištu biti samo 530.000 barela sirove nafte manje u odnosu na novembarsku proizvodnju.

IEA je revidirala naniže prognozu o rastu ponude iz zemalja nečlanica OPEK-a za 2020. godinu za 200.000 barela dnevno, "zbog daljeg usporavanja pumpanja u SAD, smanjenjih projekcija za Brazil i Ganu, kao i dodatnih smanjenja proizvodnje (OPEK-ovih saveznika)", navodi britanska agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter