Izvor:
13.12.2019 u 07:50
0

KORBINU POZIVNI NA OSTAVKU, DŽONSON SLAVI Hajde da što pre završimo BREGZIT!

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji Konzervativna partija osvojila je apsolutnu većinu mesta u parlamentu, na osnovu do sada izbrojanih glasova, rekao je premijer Boris Džonson, navodi Aj-Ti-Vi, prenosi Rojters. Projekcije ukazuju da će torijevci dobiti 368 mesta, a bilo je potrebno 326.

Ubedljiva pobeda Konzervativaca pokazuje da su oni preuzeli mnoge delove zemlje, dosadašnja uporišta Laburista, pored ostalog u Velsu, Midlendsu i na severu zemlje.

Prema poslednjim podacima BBC-ija, Konzervativna partija je osvojila 364 mesta u parlamentu od 650, a Laburistička stranka 203.

Rezultati izbora se još broje, a "Politiko" ocenjuje da ovaj rezultat predstavlja veliku ličnu pobedu za Džonsona i znači da će Britanija skoro sigurno napustiti EU u januaru sledeće godine.

Ovo je najveća pobeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo "gvozdena lejdi" Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, piše "Gardijan".

Kako tvrde u izbornom štabu torijevaca rezultat je ubedljiviji nego što su se nadali.

Izborna pobeda omogućiće vladi da sprovede Bregzit i da Britanija narednog meseca i zvanično napusti Evropsku uniju, poručio je u svojoj izbornoj jedinici premijer Džonson.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da su konzervativci osvojili apsolutnu većinu u Parlamentu, prema dosadašnjem broju izbrojanih glasova,

Prema zvaničnim izbornim anketama konzervativci bi mogli da osvoje 368 mesta, od ukupno 650, navodi Rojters.

''U ovom trenutku čini se da je nacija konzervativnoj vladi dala snažan novi mandat da sprovede Bregzit i ne samo to već i da ujedini zemlju da bi ona mogla da krene napred, usredsredi se na prioritete britanskog naroda, a pre svega na nacionalni zdravstveni sistem. Uposlićemo 50.000 medicinskih sestara i 6.000 lekara, izgraditi 40 novih bolnica. Pre svega bih se zahvalio narodu Britanije što je izašao na ove decembarske izbore koje nismo želeli, ali za koje se ispostavilo da su bili istorijski", naveo je Boris Džonson.

Prema njegovim rečima, to novoj vladi daje šansu da ispoštuje demokratsku volju britanskog naroda, promeni zemlju na bolje i oslobodi potencijal celog naroda.

Korbin se povlači?

Istovremeno, laburisti su zabeležili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Džeremi Korbin se suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Lider Laburista naveo je da je ovo očigledno bila noć velikog razočarenja za Laburiste zbog rezultata koje su ostvarili na izborima.

"Bregzit je toliko polarizovao i podelio rasprave u Britaniji, on je poništio normalnu političku debatu i priznajem da je to doprinelo rezultatima Laburističke partije, u celoj zemlji. Želeo bih takođe jasno da kažem da neću predvoditi partiju na bilo kojim narednim izborima", istakao je Korbin.

Razgovaraće, kako je napomenuo, unutar partije o tome da sada usledi proces razmišljanja o rezultatima i o politici stranke u budućnosti.

"Predvodiću partiju u tom periodu kako bi osigurao da se vodi takva rasprava i da krenemo napred u budućnosti'', naveo je Korbin.

Prve izlazne ankete, objavljene sinoć po zatvaranju birališta, nagovestile su da je Konzervativna stranka na putu da osvoji većinu mandata.

U Škotskoj je tamošnja Nacionalna partija bila ubedljiva i osvojila daleko najviše glasova, a na četvrtom mestu na nacionalnom nivou je Liberalno demokratska partija.

Džonson je sinoć poručio članovima svoje partije da "uživaju u slavlju".

"Nadam se da ćete uživati u slavlju" napisao je Džonson u mejlu članovima partije, dodajući "Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas".

Ovo su treći opšti izbori u Velikoj Britaniji u poslednjih pet godina – i prvi koji su se održali u decembru u poslednjih 100 godina – a dominantna tema u kampanji bio je referendum o Bregzitu na kome su Britanci odlučili da napuste Evropsku uniju.

"Hajde da završimo Bregzit"

Premijer Boris Džonson uporno je ponavljao istu poruku: "Hajde da završimo Bregzit", obećavajući da će izvesti Britaniju iz EU do 31. januara 2020. godine ukoliko osvoji većinu, navodi BBC.

Njegov glavni rival za poziciju premijera, lider laburista Džeremi Korbin, obećao je glasačima novi referendum sa drugačijim izborom – ponovni pregovori o izlasku ili ostajanje u Uniji.

Glavno obećanje laburista ipak je bilo drugačije – okončanje mera štednje i veća ulaganja u javni sektor i Nacionalnu zdravstvenu službu.

Liberalne demokrate obećale su poništavanje Bregzita ako liderka ove stranke Džo Svinson postane premijerka, ali su predizborne ankete ukazivale na to da im je popularnost opala tokom kampanje.

Liberalne demokrate su imale i sporazum sa Zelenima i velškim Plaid Kamrijem da im u nekim izbornim jedinicima ustupe mesto kako bi zajedno imali veću šansu za pobedu.

Škotski SNP poručivao je da je glas za njih podrška za održavanje novog referenduma o nezavisnosti.

Odlučujući trenutak desio se u ranoj fazi predizborne kampanje kada je Najdžel Faraž saopštio da njegov Bregzit partija neće imati kandidate u izbornim jedinicima u kojima su Torijevci pobedili 2017. godine, kako ne bi rasipao glasove onih koji su za izlazak Britanije iz EU.

Torijevci su, prema istraživanjima javnog mnjenja na početku kampanje imali dvocifrenu prednost u odnosu na Laburiste, ali se ta razlika smanjivala.

Vladajući Torijevci su se usredsredili na izborne jedinice u Midlendsu i na severu Engleske koje su pripadale Laburistima, a glasali su za Bregzit 2016.

Izvor: Blic.rs
Foto: Borisjohnsonuk/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter