Izvor:
14.12.2019 u 18:14
0

ŠKOTSKA BIRA SVOJU BUDUĆNOST Nacionalna partija dobila mandat za drugi referendum

Škotska premijerka Nikola Stardžen poručila je danas britanskom premijeru Borisu Džonsonu da treba da se usredsredi na realnost i prizna da je Škotska nacionalna partija (SNP) dobila mandat za drugi referendum o nezavisnosti.

SNP je osvojila 48 od 59 škotskih mesta u britanskom parlamentu na nedavnim parlamentarnim izborima, što je podstaklo Stardženovu da intenzivira zahteve za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti.

Džonson je, međutim, u telefonskom razgovoru u petak preneo škotskoj političarki da se protivi drugom referendumu.

– Čvrsto sam mu rekla da imam mandat da ponudim ljudima izbor. On je ponovio da se tome protivi, rekla je Nikola Stardzen.

Treba se, dodala je, fokusirati na stvarnost a to je da su ovi izbori "prelomni trenutak" za Škotsku.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014.godine, glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su takođe 2016. na referendumu o Bregzitu glasali za ostanak u Evropskoj uniji, dok je većina u Engleskoj i Velsu glasala za izlazak iz EU.

– Škotska veoma jasno želi drugačiju budućnost od one koju je izabrao veći deo ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska želi da ima pravo da izabere svoju budućnost, zaključila je Nikola Stardžen.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter