Izvor:
21.12.2019 u 08:36
0

PREDLOŽILI SVOJU REZOLUCIJU: Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju o Siriji!

Rusija i Kina stavile su u Savetu bezbednosti UN veto na predlog rezolucije kojom se predviđala dostava humanitarne pomoći iz Turske i Iraka u Siriju.

Kako je sinoć javio Rojters, rezolucija, koju su predložile Belgija, Kuvajt i Nemačka, predviđala je dostavljanje pomoći narednih 12 meseci preko dva punkta u Turskoj i jednog u Iraku.

Rusija je, međutim, bila spremna da odobri dva prelaza u Turskoj na šest meseci i predložila je svoju rezoluciju.

Za prvi predlog glasalo je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti, a za rusku pet, dok je protiv bilo šest, a uzdržano četiri.

Da bi Savet usvojio neku rezoluciju potrebno je devet glasova, s tim da veto ne stavi nijedna od pet stalnih članica – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.

Američka ambasadorka Keli Kraft rekla je posle glasanja da je u šoku i ocenila da će posledice biti užasne, a veto Rusije i Kine kao "nesmotreno, nedgovorno i okrutno".

Ko je danas pobedio? Niko. Ko je izgubio? Sirijski narod – rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzija.

On je ocenio da se humanitarna situacija u Siriji znatno popravila i da bi Savet trebalo da to pozdravi.

Ne pokušavajte da na nas prebacujete krivicu za ovo što se desilo u Savetu – dodao je Nebenzija.

Pomoćnica šefa UN za humanitarnu pomoć Ursula Miler izjavila je u Savetu da će bez prekograničnih operacija doći do potpunog obustavljanja dostavljanja pomoći milionima civila u Siriji.

To će izazvati brzo povećanje gladi i bolesti, što će dovesto do povećanja smrti, patnji i novog raseljavanja civila, uključujući i preko granica – rekla je Milerova.

Važenje aktuelne rezolucije koja omogućuje dostavljenje pomoći preko četiri prelaza u Turskoj, Iraku i Jordanu ističe 10. januara, tako da još može biti postignut sporazum, ocenjuje Rojters.


Pročitajte i ovo:

NISAM SE NAVIKLA NA ŽIVOT U LONDONU, ŽELIM DA SE VRATIM U SRBIJU: Ćerka Gagija Jovanovića i Branke Pujić o životu u inostrastvu!

AKO NE UBIJETE NJEGA, MOŽETE NJEGOVOG SINA: Ova imena su na spisku za streljanje crnogorskog plana!

PANIKA U NIŠU: Nestala devojčica(12)! Krenula pešice u školu, ali tamo nikad nije stigla!

NEMA POVREĐENIH: Zemljotres jačine 3,5 po Rihteru pogodio područje Nevesinja!

VREMENSKA PROGOZA ZA SUBOTU: Umereno do potpuno oblačno i vetrovito, sredinom dana sa slabom kišom!

Izvor: Tanjug
Foto: dw.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter