Izvor:
26.12.2019 u 11:39
0

RACIJA U OPOZICIONOM SEDIŠTU U MOSKVI Navaljni uhapšen, pa pušten

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni uhapšen je danas tokom racije u sedištu njegove Antikorupcijske fondacije u Moskvi, pa ubrzo pušten na slobodu, saopštila je njegova portparolka Kira Jarmiš.

– Aleksej je uhapšen i odveden. Nije se oirao. Advokati su i dalje u prostorijama Fondacije gde još traje pretres – napisala je Jarmiš na Tviteru.

Na snimcima nadzornih kamera vidi se kako policija nasilno ulazi na vrata i kako grupa ljudi, od kojih neki nose maske, pretresaju kancelariju.

Jedan od njih je zatim kameru prekrio lepljivom trakom, prenosi Rojters.

Policija nije komentarisala slučaj.

Pretres i hapšenje usledili su dan nakon što je Navaljni izjavio da prisilno vojno regrutovanje jednog od njegovih saradnika u udaljenu vazdušnu bazu na Arktiku predstavlja "otmicu i ilegalno zatvaranje".

Ruslan Šavedinov, rukovodilac projekta u Antikorupcijskoj fondaciji Alekseja Navaljnog, priveden je u ponedeljak u svom stanu u Moskvi, kako se navodi, pošto su mu prethodno razvaljena vrata, prekinuta struja i isključen mobilni telefon.

Šavedinov je u utorak prebačen u udaljenu vojnu bazu na Novoj Zemlji, arhipelagu u Arktičkom okeanu, nekih 2.000 km severno od Moskve na lokaciju jedinice protivvazdušne odbrane.

Navaljni je rekao da je Šavedinov, koji je i ranije pokušao da se oslobodi služenja vojnog roka iz medicinskih razloga, uspeo da se javi koristeći tuđi telefon, jer mu narednih godinu dana neće biti dozvoljeno da koristi svoj.

Pukovnik Makim Loktev, zamenik vojnog komesara za Moskvu, rekao je agenciji TAS S da je Šavedinov odavno izbegavao obaveznu regrutaciju i da je sud u ponedeljak odbio njegovu žalbu u kojoj se pozivao na medicinske razloge.

Vojni rok od 12 meseci obavezan je za sve Ruse između 18 i 27 godina, uz izuzetke zbog medicinskih ili drugih razloga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter