Izvor:
27.12.2019 u 02:15
0

OMAN PRED ISTORIJSKOM RASKRSNICOM: Sultan neizlečivo bolestan, ime budućeg vladara zapečaćeno!

Oman se nalazi pred istorijskom raskrsnicom, s obzirom na to da je sultan koji je vladao zemljom gotovo 50 godina teško bolestan. Sultan Kabus bin Said (79) već je dugo neizlečivo bolestan, a sad mu se stanje pogoršalo pa se zemlja priprema za mogućeg naslednika.

Sultan se prošle nedelje vratio iz Belgije gde je bio na lečenju. Dijagnostikovan mu je rak debelog creva i očekivalo se da će u belgijskoj bolnici ostati do kraja januara, prenosi britanski Gardijan. Kako nema dece, ne zna se ko će biti naslednik. Kraljevska porodica će odrediti naslednika, a sultan je već napravio svoj izbor, međutim to je tajna. Procedura nasleđivanja podrazumeva otvaranje zapečaćenih pisama pred porodičnim većem u glavnom gradu Muskatu. Sultan je svoju želju zapisao i zapečatio.

Odlazak omanskog vladara važan je za čitav Bliski istok, jer je Kabus bin Said decenijama pokušavao da pomiri razlike između suseda i da doprinese stabilnosti. Sultanat Oman je arapska država bogata naftom, sa oko 4 miliona stanovnika. Graniči se sa Jemenom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bili su pod britanskom upravom do 1971. godine.

Koverte

Još od toga vremena sultan je Kabus bin Said; dinastija Al Said vlada Omanom od sredine 18. veka.

Kabus je došao na vlast 1970. uz pomoć Britanaca, srušivši svog oca sultana Saida bin Taimura, bolesnog od paranoje. Nakon puča, starog sultana su poslali da živi u Londonu, u luksuznom hotelu Dorčester, gde je umro dve godine kasnije.

Kabus je vladao sultanatom Oman kao premijer, ministar odbrane, šef diplomatije, ministar finansija i guverner Narodne banke. O svemu je odlučivao. Nakon njegove smrti vlast će na tri dana preuzeti general Sultan bin Muhamed al-Numani, do izbora naslednika.

Izbor novog sultana

Ime budućeg vladara zapisano je na komadiću papira i zapečaćeno u dve koverte koje se čuvaju odvojeno. Procedura sa zapečaćenim kovertama predviđena je kako bi se osigurala vlast i ugled sultana dokle god je živ. Tek nakon njegove smrti će se saznati ime naslednika. Prva ostaje u glavnom gradu, druga se čuva u kraljevskoj palati u lučkom gradu Salalahu, i biće otvorena samo ako prva koverta bude izgubljena, ili ako se pojavi sumnja u njenu autentičnost.

Prema postojećim propisima, kraljevska porodica bira naslednika u roku od tri dana otkako funkcija ostane upražnjena. Ako ne postignu dogovor, sastaje se posebno telo koje čine članovi Vrhovnog odbrambenog saveta te države, predsednik Vrhovnog suda, predsednici oba doma konsultativnog veća. Svi oni zajedno otvaraju kovertu koju je ostavio preminuli sultan, i osiguravaju ustoličenje osobe koju je sultan izabrao.

Ali, koverte uopšte nisu važne ako se članovi kraljevske porodice, ujedno članovi odbrambenog i savetodavnog veća, dogovore o nasledniku. S druge strane, u želji da svom izboru osiguraju legitimitet, članovi kraljevske porodice mogu da traže da pročitaju šta je sultan napisao pre nego što krenu da odlučuju.

Među potencijalnim naslednicima spominje se Asad bin Tarik, koji je u martu imenovan za ministra za međunarodne odnose i saradnju. Kabus ga je ovih dana poslao na samit Arapske lige u Jordan. Potencijalni naslednici su Asadov polubrat Haitham bin Tarik, ministar kulture i nasleđa, kao i Šihab bin Tarik, bivši zapovednik mornarice. Sa svom trojicom je familijarno povezan – Kabus je bio oženjen njihovom sestrom.


Pročitajte i ovo:

OTAC TRAŽI PRAVDU ZA ĆERKU: A.A. pronađena sa zdrobljenom glavom! Maratonskom suđenju još se ne nazire kraj!

VOZIO BEZ VOZAČKE DOZVOLE: Uhapšen B.S. koji je u Osijeku pregazio zrenjaninskog glumca i pobegao!

POZNATA PEVAČICA PALA SA MOSTA, DVE GODINE KASNIJE OBOLELA OD TUMORA: Svaka bolest služi da nas poduči, osim ako se ne otkrije prekasno!

MISTERIOZNI PREDMETI I ''PIVSKE NAOČARE'': Posle Muzeja propalih veza otvoren Muzej mamurluka!

Izvor: Blic
Foto: theculturetrip.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter