22°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Sumorne ekonomske prognoze za Afriku zbog epidemije korone

Oko 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla u Africi čije ekonomije će doživeti ekonomski pad ove godine zbog posledica pandemije korona virusa, navodi se u studiji Afričke unije.

Iako je u Africi dosad zabeleženo manje slučajeva korona virusa nego u drugim delovima sveta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cena nafte i gubicima u turizmu.

Pre pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će bruto domaći proizvod na kontinentu dostići 3,4 odsto ove godine. Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU "Posledice korona virusa na ekonomiju Afrike", a u koju je Rojters imao uvid, predviđaju pad BDP.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8 odsto, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1 odsto.

Preti nestanak i do 15 odsto stranih direktnih investicija, a takođe, posledice po zaposlenost, kako se kaže, biće dramatične.

NAJNOVIJE O KORONA VIRUSU

KINESKI LEKARI PREPORUČUJU: Zbog neodgovornosi uvesti policijski čas 24 sata!

VESIĆ: Zavod za biocide sutra počinje testiranje na koronu

RUSI VEĆ DEZINFIKOVALI 65.000 KVADRATA! GAK "Narodni front" i "Dragiša Mišović" bezbedni! (GALERIJA, VIDEO)

DOKTOR TIODOROVIĆ O PONAŠANJU VIRUSA LETI PA PORUČUJE: "OD JUNA ĆEMO ŽIVETI NORMALNO"

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBJAVILO STATISTIČKE PODATKE: Ovaj pol više umire od korone u Srbiji! (GALERIJA)

NOVI PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novoobolelih 284, 7 umrlih!

EVO KAKVO JE STANJE U BOLNICAMA: Ovo je broj zaraženih lekara!

- Skoro 20 miliona radnih mesta, u formalnom i neformalnom sektoru, je ugroženo i kontinentu preti uništenje ako se situacija nastavi, kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30 odsto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procenjeni na 500 milijardi dolara.

Takođe, uvoz i izvoz biće najmanje 35 odsto manji u odnosu na 2019. godinu što znači gubitke u trgovini oko 270 milijardi dolara.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ

KURC: Ove godine nema godišnjeg odmora, putovanja će izgledati drugačije

"CITOKINSKA OLUJA": Evo šta ubija zaražene koronavirusom

Italija priprema mere za "drugu fazu" epidemije

JAKE REČI SINA DIREKTORA BOLNICE U KOSOVSKOJ MITROVICI: "Kada biste videli ono što vidim ja, kunem se, ostali biste kod kuće!"

NIKODIJEVIĆ: Punktovi po čitavom gradu od sutra, preuzmite sredstva za dezinfekciju

Najgore će, kako se ocenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi i samo bi Nigerija i Angola mogle da izgube 65 milijardi dolara prihoda.

Gubitke će pretrpeti i zemlje koje važe za turističke destinacije.

- U proseku sektor turizma i putovanja u Africi mogao bi da izgubi najmanje 50 milijardi dolara zbog pandemije i najmanje dva miliona direktnih i indirektnih poslova, piše u studiji.

Značajan pad očekuje se i u doznakama od Afrikanaca koji žive u inostrantvu.,

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar