22°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

I NARKOMANI PRAVE ZALIHE: Raste cena droge na ilegalnom tržištu

Pojedini korisnici ilegalnih droga u Velikoj Britaniji počeli su da prave zalihe ovih zabranjenih supstanci, jer su ograničenja nametnuta u borbi protiv širenja korone virusa, poremetila međunarodni narko lanac snabdevanja.

Stručnjaci upozoravaju da bi posledice mogle da budu pogubne, jer ljudi mogu da usvoje neke nove, pogubnije navike, ali i zbog toga što zavisnici često imaju i druge zdravstvene probleme, tako da može da dođe do dodatnog opterećenja zdravstvenog sistema, prenosi CNN.

NAJNOVIJE O KORONA VIRUSU

KINESKI LEKARI PREPORUČUJU: Zbog neodgovornosi uvesti policijski čas 24 sata!

VESIĆ: Zavod za biocide sutra počinje testiranje na koronu

RUSI VEĆ DEZINFIKOVALI 65.000 KVADRATA! GAK "Narodni front" i "Dragiša Mišović" bezbedni! (GALERIJA, VIDEO)

DOKTOR TIODOROVIĆ O PONAŠANJU VIRUSA LETI PA PORUČUJE: "OD JUNA ĆEMO ŽIVETI NORMALNO"

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBJAVILO STATISTIČKE PODATKE: Ovaj pol više umire od korone u Srbiji! (GALERIJA)

NOVI PRESEK STANJA BROJA OBOLELIH OD KORONA VIRUSA: Novoobolelih 284, 7 umrlih!

EVO KAKVO JE STANJE U BOLNICAMA: Ovo je broj zaraženih lekara!

Kako kažu, zabrinjava i sve više izveštaja o nestašici i povećanju cene lekova.

Jan Hamilton sa Univerziteta u Jorku čcekuje da vidi nestašicu heroina veoma brzo u Velikoj Britaniji, dok politički analitičar iz Fondacije za transformaciju politike o drogama, Stiv Rols, kaže da ima dokaze o povećanju cena droga.

"Izgleda verovatno da će ponuda droge koju koriste ovi ljudi, posebno heroina, biti ograničena...biće mnogo teže naći drogu. Kako budu prolazile nedelje, mislim da ćemo videti sušu, heroinsku sušu", rekao je Rols.

Profesor kriminalistike na Univerzitetu u Kentu Aleks Stivens navodi da u određenim gradovima, poput Birmingema i Bristola, zavisnici od heroina i sintetičkih kanabinoida, od narko dilera dobijaju manju količinu droge u pakovanjima za 12 dolara, nego što bi dobili pre četiri ili pet nedelja.

Kriminalna industrija droga i dalje je aktivna, pre svega preko dark vebova poput Krejgslist, pa mnogi zavisnici kupuju drogu preko mejla koristeći to što je policija trenutno fokusirana na druge stvari.

Rols kaže da je čuo za slučajeve da se narko dileri maskiraju u zdravstvene radnike ili oblače uniforme radnika u supermarketima kako bi opskrbljivali svoje korisnike.

Poslednji put do heroinske suše u Velikoj Britaniji došlo je 2010.i 2011. godine, kada je čistoća te droge pala na 18 odsto, a povećala se ulična cena.

Tada je smanjena smrtnost od heroina, ali se povećala smrtnost od metadona.

PROČITAJTE JOŠ

KURC: Ove godine nema godišnjeg odmora, putovanja će izgledati drugačije

"CITOKINSKA OLUJA": Evo šta ubija zaražene koronavirusom

Italija priprema mere za "drugu fazu" epidemije

JAKE REČI SINA DIREKTORA BOLNICE U KOSOVSKOJ MITROVICI: "Kada biste videli ono što vidim ja, kunem se, ostali biste kod kuće!"

NIKODIJEVIĆ: Punktovi po čitavom gradu od sutra, preuzmite sredstva za dezinfekciju

Sada, smatraju stručnjaci, zavisnici bi mogli da koriste manje opasne kombinacije lekova, ali da koriste veće količine zbog čega stvaraju zalihe, a upozoravaju i da je veća mogućnost predoziranja zbog uvedene socijalne distance.

Strahuje se i da bi moglo da dođe do povećane upotrebe Fentanila, sintetičkog opoida koji je 50 puta jači od heroina, zbog čega se pakuje u manja pakovanja.

Ta droga se još ne koristi u Britaniji, ali je veoma rasprostranjena njena upotreba u SAD, smatra Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

Droga se najčešće proizvodi u Kini, ali i u Meksiku i istočnoj Evropi.

Kako se navodi, zavisnici žive najčešće sa više ljudi, imaju respiratorne probleme, a često su i beskućnici zbog čega su u većem riziku ako se zaraze novim koroina virusom.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar