7°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Papa održao misu na Cveti bez vernika (VIDEO)

Papa Franja održao je danas misu na Cveti bez prisustva javnosti zbog pandemije korona virusa, za koju je rekao da bi trebalo da usmeri pažnju ljudi na ono što je najvažnije da, uprkos poteškoćama, koristimo svoj život da bi smo služili drugima.

AP prenosi da je papa "izgledao zamišljeno i govorio prigušeno" dok je vodio prvu od nekoliko svečanih ceremonija Svete nedelje kojima neće prisustvovati vernici, pošto italijanske mere ograničenja kretanja zabranjuju javna okupljanja.

- Danas, u tragediji pandemije, u svetlu mnogih lažnih sigurnosti koje su se sada raspale, mnogih izdanih nada, osećaja napuštenosti koji se nadvio nad našim srcima, Isus kaže svakome od nas: "Hrabrost, otvori svoje srce mojoj ljubavi", rekao je papa.

Franja je pozvao ljude da se čvrsto drže onoga što je "zaista važno u našim životima".

- Tragedija koju proživljavamo poziva nas da ozbiljno shvatimo stvari koje su ozbiljne i da ne budemo zaokupljeni onima koji su manje važne, da bismo ponovo otkrili da život nije od koristi, ako se ne koristi da se služi drugima, rekao je papa u svojoj homiliji.

U napomeni upućenoj mladim ljudima, Franja je rekao: "Dragi prijatelji, pogledajte prave junake koji danas izlaze na videlo: oni nisu poznati, bogati i uspešni ljudi. Oni su ti koji se daju kako bi služili drugima".

Pozvao ih je da se "osete pozvanima da stave svoje živote na raspolaganje".

U normalnim okolnostima bi se na desetine hiljada Rimljana, turista i hodočasnika, držecći grane maslina ili palmine listove u ruci, slile na misu na otvorenom koju je vodi papa.

Umesto toga, Franja je održao misu u gotovo praznoj bazilici Svetog Petra. Pored njegovih pomocćnika, bilo je prisutno i nekoliko pozvanih crkvenih dostojanstvenika, časnih sestara i laika - svi na međusobnoj udaljenosti od nekoliko metara, da bi sprečili mogućnost zaraze, prenosi AP.

Muški hor, koji se takođe pridržavao društvenog distanciranja, pevao je himne u pratnji orgulja.

Odeven u crvenu odoru kako bi simbolizovao krv koju je Isus prolio u časovima svog raspecća, papa je blagoslovio pletene palme koje su držali drugi učesnici ceremonije, a potom je i sam u ruke uzeo jedan list, navodi agencija, podsećajući da je u Vatikanu potvrđeno sedam slučajeva korona virusa.

Cvetima počinje Velika nedelja koja se završava Uskrsom, koji ove godine prema gregorijanskom kalendaru pada 12. aprila.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar