Izvor:
02.01.2017 u 20:17
0

Čekaju Svetlu budućnost: REFERENDUM o nastavku procesa pridruživanja EU?

Island bi mogao da održi referendum o članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko pregovori o formiranju koalicione vlade budu uspešni, izjavio je lider partije "Svetla budućnost" Otar Prop.

Kako prenosi AFP, izbori u oktobru na kojima nijedna partija nije osvojila većinu doveli su do nekoliko neuspelih pregovora između konzervativne Partije nezavisnosti, Reformističke stranke i partije "Svetla budućnost".

Lider "Svetle budućnosti" Otar Prop rekao je da su novi današnji pregovori bili uspešniji po pitanju pecanja i članstva u EU.

"Postignuti su određeni dogovori o ovim idejama", rekao je Prop za televiziju RUV misleći na održavanje referenduma o tome da li Island treba da nastavi sa procesom pridruživanja EU.

Nakon ekonomskog kolapsa 2008. godine, Island je ušao u proces pregovora sa EU 2009. ali su oni suspendovani 2013. godine, a Island je povukao svoju aplikaciju 2015. godine.

Dok većina od ukupno 330.000 građana Islanda nije za ulazak u EU, smatraju da ipak treba da se održi referendum o toj temi, prenosi AFP.

Poslednji politički pregovori predstavljaju drugi pokušaj tri partije da sastavi vladu.

"Prevazišli smo najveće prepreke. Sada ćemo iskoristiti naredne dane da sastavimo plan vlade. To neće dugo trajati, ali ne žurimo", rekao je predsednik Reformističke stranke Benedikt Johaneson.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter