Izvor:
03.01.2017 u 15:03
0

Mit ili istina: KRAJ NOVOG SVETSKOG PORETKA?

Pitanje koje će oblikovati 2017. je da li ćemo ove godine biti svedoci postepenog propadanja poretka u kome je od završetka hladnog rata ekonomski i vojno dominirala samo jedna država – SAD, piše kolumnista "Vašington posta" Robert Semjuelson.

On navodi da je nakon kolapsa Sovjetskog saveza postalo moderno da se o SAD govori kao o jedinoj svetskog supersili.

Kada je reč o njenoj vojnoj snazi, nijedna država joj nije bila ni blizu, a činilo se da je Zalivski rat dokazao to. Jeste, nekoliko zemalja imalo je nuklearno oružje, ali njegova upotreba nije dolazila u obzir jer su svi bili svesni da u takvom ratu ne bi bilo pobednika.

Veliki broj zemalja u nadi, da će imati ekonomski rast, krenuo je putem američke globalizacije, a svi su verovali da će "paks amerikana" dovesti do opšteg mira i stabilnosti u ratovima izmučenom svetu.

"Ali…to se nije desilo. Očigledno je da gore navedene vizije više ne opisuju svet u kome živimo, ako su ga ikada ranije uopšte i opisivale", navodi Semjuelson.

Prema njegovim rečima, ekonomije širom sveta su u zastoju. U SAD, Kini, Nemačkoj rast je daleko manji u odnosu na nivo na koji su te države navikle, a taj trend preneo se i na "manje igrače".

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube Printscreen/Mmedia Mreza

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter