Izvor:
04.01.2017 u 02:27
0

NEOČEKIVANO: Mladić uhapšen za masakr u Istanbulu tvrdi da NIJE UBICA!

Kirgistanac Jahe Mašrapov, za koga se tvrdi da je u Istanbulu ubio 39 ljudi, priveden je danas u Kirgistanu po povratku iz Turske, ali on negira bilo kakvu umešanost u taj teroristički napad.

Kako kirgistanska agencija AKIpres prenosi na svom sajtu, Mašrapov tvrdi da je u Turskoj boravio poslovno, da je jutros stigao na aerodrom "Manas" u kirgistanskoj prestonici Biškeku.

On kaže i da ga je u Istanbulu turska policija jedan sat ispitivala u vezi sa napadom, ali da su ga pustili da napusti zemlju.

AKIpres navodi da su, nakon što su turski korisnici Tvitera postavili sliku njegovog pasoša na internet, pripadnici kirgistanskog Komiteta za nacionalnu bezbednost pronašli Mašrapova čim je stigao kući u oblast Kara-Suu na jugu zemlje.

Kirgistanska agencija navodi da je Mašrapov odveden u regionalno odeljenje Komiteta za nacionalnu bezbednost u Ošu na ispitivanje tokom kojeg je negirao bilo kakvu umešanost u teroristički napad u Istanbulu.

Maršrapov je, u intervjuu za agenciju Turmuš, povezanu sa AKIPresom, rekao da je u Istabul iz Bišeka otputovao 1. januara.

"Završio sam poslove vezane za trgovinu koje sam imao tamo. Došao sam na aerodrom u Istanbulu i čim sam se ukrcao u avion, turski policajci su me izvukli iz aviona i odveli na ispitivanje", rekao je Mašrapov.

On tvrdi da je ispitivanje trajalo oko sat vremena i da je zbog njega toliko kasnio i let za Biškek.

"Oni (turska policija) su mi objasnili da sam ispitivan zato što pomalo ličim na osumnjičenog sa fotografije. Izvinili su mi se i pustili me da se ukrcam u avion", naveo je Mašrapov.

Dodaje da ne zna ko je osumnjičeni za napad u Istanbulu, niti zna kako je slika njegovog pasoša dospela na društvene mreže.

AKIpres navodi da je Mašrapov 28. decembra odleteo iz Kirgistana za Istanbul i vratio se 30. decembra, da bi 31. decembra bio u rodnoj zemlji i zatim 1. januara ponovo otišao na putovanje u Istanbul, odakle se danas vratio u Biškek.

Svetski mediji objavili su danas da je Mašrapov, rođen 2. avgusta 1988. u Kirgistanu, napadač koji je u noćnom klubu "Reina" ubio 39 ljudi.

Objavljena je slika prve strane njegovog kirgistanskog pasoša na kojoj se vidi fotografija Mašrapova u odelu i sa kravatom.

Italijanski list "Korijere dela sera" je naveo da se ne isključuje mogućnost da je Mašrapov prošao vojnu obuku islamista u Siriji, iako se njegovo ime nije nalazilo na spiskovima stranih boraca Islamske države, kao i da postoji bojazan da sada sprema bekstvo.

Turska policija je ranije objavila izjavu supruge osumnjičenog, koji tada nije imenovan, u kojoj kaže da je za masakr saznala na televiziji, piše britanski "Mejl onlajn".

On je, kako se navodi, sa ženom i decom stigao 20. novembra iz Kirgistana u Istanbul, a zatim su preko Ankare došli u grad Konja. Tamo su iznajmili stan koji su plaćali oko 300 evra mesecno, rekla je ona i dodala da joj je muž rekao da u Konju putuju u potrazi za poslom.

Njen suprug je, kako nastavlja, 29. decembra otišao iz Konje za Istanbul. Ona je ponovila da je za pucnjavu čula na televiziji i da nije znala da njen muž ima bilo kakve veze sa džihadistima Islamske države.

Kada je objavljena njegova slika, susedi su obavestile policiju koja je došla do njihovog stana, prenosi indeks.hr.

Turski mediji danas su takođe objavili da se napadač borio u redovima Islamske države u Siriji. Kako navodi AP, žena osumnjičenog je u okviru istrage zadržana u pritvoru, ali nije objavljen ni njen ni njegov identitet.

Bezbednosne službe Kirgistana su saopštile da su u kontaktu sa turskim vlastima i da proveravaju navode da je državljanin te zemlje učestvovao u napadu u noćnom klubu u Istanbulu u kojem je poginulo 39 ljudi. Televizija "CNN Turk" objavila je da se veruje da je napadač poreklom iz Kirgistana.

Kirgistanske službe bezbednosti nisu navele druge detalje, prenosi AP. U napadu na noćni klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći poginulo je 39 osoba, a za napad je odgovornost preuzela Islamska država, koja je rekla da je to odgovor na intervenciju Turske u Siriji.

Izvor:Alo.rs
Foto:Twitter/ Haberturk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter