Izvor:
27.01.2017 u 14:37
0

Palo veliko HAPŠENJE džihadista u Austriji: Teroristi planirali osnivanje nove ISLAMSKE DRŽAVE u Beču i Gracu!

Članovi islamističko-salafističke mreže, uhapšeni u četvrtak u Beču i Gracu, planirali su da u Austriji uspostave neku vrstu “islamske države“, izjavili su sinoć ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler i šef sekcije za pravosuđe Kristijan Pilnaček.

Rasvetliti krivično delo je uspeh, ali veći uspeh je sprečiti krivično delo – poručio je na konferenciji za štampu Sobotka.

Policija sa pravosudnim vlastima uspela je da spreči krivična dela i dalju radikalizaciju.

Radikalni islamizam, salafizam u Austriji ne sme imati mesto, Učinićemo sve u našoj moći da se protiv toga borimo svim raspoloživim instrumentima – naglasio je Sobotka. On je ukazao da je akcija u Gracu i Beču bila pokrenuta pre par meseci, da je sada sprovedena.

Prema njegovim rečima bilo je 16 pretresa stanova, dva pretresa islamskih udruženja, sprovedeno osam naloga za hapšenja, i šest osoba privedeno na saslušanje.

Uhapšeno je 11 muškaraca i tri žene, ne zato što se strahovalo da će sprovesti neposredno teroristički napad, kazao je Kogler, dodajući da su dva do tri uhapšena salafistički propovednici.

Osmorici muškaraca, koji su glavni osumnjičeni, pripisuje se podržavanje Islamske države.

Ta ćelija, kako je dodao, je radila na uspostavljanjuu paralelnog društva iz verskih motiva, a i regrutovala je više od 40 osoba za džihad.

Iako policija ne želi da potvrdi da su uhapšeni imali veze sa salafistički propovedačem iz Tutina Mirsadom Omeroviće, koji je osuđen na 20 godina zatvora, on je bio glavni ideolog džihadističkog islamizma u Austriji.

Među uhapšenima su Austrijanci stranog porekla, bosanski, sirijski, bugarški i makedonski državljani.

Tanjug
Foto: Twitter/ Radio Kameleon

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter