Izvor:
29.01.2017 u 01:05
0

Ostvaren prvi kontakt: Tramp pozvao Putina!

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina što je njihov prvi zvaničan kontakt, prenose mediji.

– Posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsednikom Rusije Putinom", napisao je portparol Bele kuće Šon Spajser na svojoj stranici na Tviteru.

Najavljeno je da će američki predsednik razgovarati i sa francuskim kolegom Fransoam Olandom, kao i sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom.

Visoka savetnica u Beloj kući Kelien Konvej izjavila je ranije da će Tramp i Putin verovatno pričati o širokom opsegu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

– Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gde bi ove dve nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam – odgovorila je Trampova savetnica.

“AP” prenosi da je Konvejova tokom gostovanja u emisiji "Foks njuza" navela sankcije koje su SAD uvele protiv Rusije kao jednu od tema. Ona je kazala i da će Tramp biti "prijemčiv" prema ruskom predsedniku "ako Putin želi da vodi ozbiljan razgovor o tome kako pobediti islamističke ekstremiste".

Iz Kremlja poručuju da Putin namerava da Trampu čestita stupanje na dužnost američkog predsednika i s njim razmeni stavove o trenutnom stanju bilateralnih odnosa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na nedavnoj konferenciji za novinare, upitan da li će biti reči i o Ukrajini, odgovorio da je malo verovatno da će oni razgovarati o velikom broju tema s obzirom da je u pitanju njihov prvi kontakt od inauguracije Trampa.

Tramp je ranije danas razgovarao i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i tom prilikom potvrdio "čeličnu posvećenost SAD" bezbednosti Japana.

Dva lidera su obećala da će se konsultovati i sarađivati u pogledu pretnje koju predstavlja Severna Koreja sa svojim nuklearnim ambicijama, saopštila je Bela kuća, prenosi AP.

Tramp je tokom razgovora pozvao Abea na sastanak u Vašingtonu 10. februara.

Takođe su razgovarali o predstojećoj poseti američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa regionu, uključujući Japan.

Tanjug.rs
Foto: Twitter/FloridaforHRC,relombardo3

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter