Izvor:
30.01.2017 u 19:47
0

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA: RAT Amerike i Kine je REALAN!

Rat između Kine i SAD-a "nije samo slogan" već postaje "praktična realnost", izjavio je jedan visoki zvaničnik kineske vojske. Odnosi Kine i SAD su se pogoršali otkako je za američkog predsednika izabran Donald Tramp, prenosi "Independent".

Zbog toga se najmnogoljudnija zemlja na svetu ozbiljno priprema za slučaj eventualne eskalacije. Na zvaničnom sajtu kineske vojske objavljeno je saopštenje u kome se navodi da reči "rat izbija večeras" nije samo slogan.

Vojni zvaničnici su pozvali na jačanje vojske u Južnom kineskom moru i Istočnom kineskom moru. Na sajtu je saopšteno i da bi SAD trebalo da preispita svoju strategiju u Azijsko-pacifičkom regionu.

Kina je prva država s kojom je nova američka administracija došla u sukob, zbog nesuglasica oko teritorija u Južnom kineskom moru, ali i toga da li će SAD nastaviti da poštuje politiku "jedne Kine".

Američke vlasti rekle su pre nekoliko dana kako će braniti slobodnu plovidbu međunarodnim vodama. Kineske vlasti tvrde to isto, ali i da neće nikako odustati od teritorija koje smatraju svojima.

Poslednjih nedelja odnosi Kine i SAD-a dodatno su eskalirali zbog američkog postavljanja protivraketne zaštite u Južnoj Koreji. Kineske vlasti smatraju da je reč, ne o zaštiti, već o američkom pokušaju nadzora velikih delova Kine.

Da Kina ne miruje pokazuju informacije, doduše nepotvrđene, o premeštanju raketa bliže ruskoj granici. Te slike su se pojavile na društvenim mrežama, a smatra se da ih je pustila sama vojska u dogovoru s vlastima, kako bi isprovocirali Trampovu reakciju. Fotografije su objavljene uoči Trampove inauguracije.

S druge strane, sve ove otrovne strelice iz Kine mogu se protumačiti kao pritiskanje i testiranje mlade američke administracije koja, očito, na samom početku mandata ne može pronaći zajednički jezik s Pekingom.

Blic.rs
Foto:Twitter/reuters,Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter