15°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

KORONA HARA NA SVETOJ GORI: Potvrđeno najmanje 10 slučajeva, jedan i na Hilandaru!

U manastirima na Svetoj Gori potvrđeno je najmanje 10 slučajeva korona virusa, od kojih je osam u manastiru svetog Pavla, a najmanje po jedan na Hilandaru i manastirskom selu Lakoskiti.

Manastir svetog Pavla, koji se nalazi na zapadnoj obali Atosa, stavljen je u karantin, a jedan sveštenik je u kritičnom stanju prebačen u bolnicu u Solunu, prenosi poratl Katimerini.

Zbog toga je na Atos poslat tim Nacionalne organizacije za javno zdravlje (EODY) kako bi ustanovili koliko je virus zaista raširen na Atosu.

OVO MORATE ZNATI

PREDSEDNIK POKRETA ZA PROMENE POSLAO PISMO NATO: Đukanović hoće rat!

UŽAS! ZGRNULI MILIONE NA MRTVACIMA: Oštećeni i lekari

SVAKO NA SVOJ NAČIN: Pogledajte kako se ministri bore sa stresom

DANAS SLAVIMO MALU GOSPOJINU: Večeras pogledajte u nebo i OTKRIJTE OVO

IZ AMSS PORUČUJU: Povoljni uslovi za vožnju, oprez zbog radova

Kako se navodi, za sada niko ne može da garantuje da se virus nije proširio i u drugim manastirima, ćelijama i sobama.

Dodaje se da je Sveta zajednica u početku zatvorila vrata Svete gore za posetioce, ali su mere ublažene i posetiocima je dozvoljeno da posećuju manastire uz merenje temperature, kao i sveštenicima koji dolaze i odlaze sa ostrva.

Iako su sveštenici ranije upozoreni da poštuju mere, dosta njih to ne radi, posebno tokom verskih okupljanja i ceremonija.

Portal Grik reporter podseća da je manastir Svetog Pavla osnovan krajem 10. i početkom 11. veka i da u njemu živi 31 sveštenika.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

U biblioteci manastira nalazi se 494 rukopisa i više od 12.000 štampanih knjiga, a manastir se smatra 14. u hijerarhiji među 20 manastira na Svetoj gori.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti