Izvor: Tanjug
22.10.2020 u 01:08
0

ZABRINUTOST I BORBA ZA PROSTOR: NATO planira izgradnju svemirskog centra u ovoj evropskoj zemlji!

Oko Zemlje kruži oko 2.000 satelita, više od polovine kontroliše NATO

SAZNAJTE JOŠ…

HOROR U LESKOVCU: Pukao vazdušni jastuk u autobusu, čovek odleteo do krova, REANIMIRAN!

NOVI SAD: Napadač dobro poznat policiji! PLJAČKAŠ I SILOVATELJ!

JEZIVO! HOROR NA SALAŠU! Pronađeno telo u BUNARU!

Ove nedelje se očekuje dogovor ministara odbrane zemalja članica NATO o izgradnji svemirskog centra na jugozapadu Nemačke, u jeku zabrinutosti zbog onoga što zapadna vojna alijansa vidi kao sve agresivnije ponašanje Rusije i Kine.

Uoči dvodnevnog sastanka koji počinje sutra, 22. oktobra, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će novi svemirski centar biti postavljen u Ramštajnu, vazdušnoj bazi blizu francuske granice, sa namenom bi se dodatno olakšaju satelitske i vojne komunikacije tokom operacija severno-atlantske alijanse širom sveta.

– NATO nastavlja da se prilagođava u svim sferama, uključujući svemir, koji je svake godine sve zagušeniji. Neke države, pre svih Rusija i Kina, razvijaju sisteme koji bi mogli da zaslepe, onesposobe ili obore satelite u orbiti – upozorio je Stoltenberg.

Oko Zemlje kruži oko 2.000 satelita, više od polovine kontrolišu članice NATO, a sistem satelitskih komunikacija omogućava gotovo sve – od usluga mobilne telefonije do vremenske prognoze.

Trenutno se oko 40 odsto NATO komunikacija realizuje posredstvom satelita, navodi se u izveštaju Radija Slobodna Evropa.

– Svemir je presudan za našu sposobnost navigacije, komunikacije, otkrivanje lansiranih projektila i brze, a efikasne i sigurne satelitske veze su vitalne za naše trupe – rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da cilj saveznika nije „militarizacija svemira već podizanje svesti u okviru NATO o izazovima u svemiru i zajedničkoj sposobnosti da se nosimo s njima“.

U decembru su članice severno-atlantskog saveza prepoznale svemir kao peti domen operacija koji se mora braniti jednako efikasno kao vazdušni prostor, kopno, more i sajber prostor.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter