Izvor: Tanjug
22.10.2020 u 11:43
0

PREMINULI DOBROVOLJAC NIJE NI PRIMIO VAKCINU: Bio je lekar i imao je samo 28 godina

Volonter iz Brazila koji je preminuo tokom ispitivanja vakcine protiv korona virusa na kojoj rade Oksford i kompanija „AstraZeneka“ nije ni primio tu vakcinu, navode izvori bliski ovom slučaju,

Brazilska zdravstvena agencija „Anvisa“ navela je da je informisana u ponedeljak o smrti jednog volontera i da je dobila parcijalne izveštaje od međunarodnih agencija oko bezbednosti daljeg istraživanja. Taj komitet je tražio da istraživanje bude nastavljeno, navodi „Anvisa“.

„AstraZeneka“, koja razvija vakcinu sa Univerzitetom Oksford, navela je da ne može da komentariše individualni slučaj zbog poverljivosti podataka i pravila kliničkog ispitivanja. Oksford nije zabrinut oko bezbednosti ispitivanja.

– S obzirom na slučaj u Brazilu, nema zabrinutosti oko bezbednosti kliničkog ispitivanja, a nezavisni izveštaj uz brazilske regulatore, predlažu da se ispitivanje nastavi – naveo je Oksford u saopštenju.

SAZNAJTE JOŠ…

ZAVRŠENA sednica KRIZNOG ŠTABA: Nema POOŠTRAVANJA MERA!

U OVOM GRADU u Srbiji proglašena VANREDNA SITUACIJA!

Đerlek: Ako se situacija pogorša, razmišljaće se i o ZABRANI KRETANJA!

„South China Morning Post“ navodi da je volonter koji je učestvovao u kliničkom ispitivanju zapravo primio placebo, a ne potencijalnu vakcinu.

Prema navodima nekih medija, preminio je 28-godišnji lekar koji je radio u prvim redovima borbe protiv korona virusa i da je smrt nastupila kao posledica komplikacija usled kovida-19.

Preminuli volonter je bio mladi lekar koji je od marta radio sa kovid pacijentima. Diplomirao je pre godinu dana i bio je dobrog zdravlja pre nego što je zakačio virus, rekli su njegovi prijatelji i porodica za „Globo“.

Brazilski list „Globo“ i „Bloomberg“ navode da je on bio u kontrolnoj grupi i da je primio placebo.

Da podsetimo, Oksford i „AstraZeneka“ su ranije prekinule ispitivanje u septembru kada se volonter, takođe iz Brazila, razboleo. Ispitivanje je nastavljeno pošto su britanski regulatori objavili da bolest nije bila nuspojava vakcine.

Polovina volontera u poslednjoj fazi ispitivanja prima placebo. Učesnici su lekari, medicinske sestre ili drugi zdravstveni radnici koji su često u kontaktu sa obolelima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter