Izvor: Alo.rs
27.10.2020 u 16:24
0

DRAMA U FRANCUSKOJ

Karikature proroka duboko su uznemirile mnoge muslimane širom sveta.

Francuska pojačava bezbednost na verskim mestima, pošto je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan izjavio danas da se ta zemlja suočava sa „vrlo visokim“ rizikom od terorističkih pretnji, usred rastućih geopolitičkih tenzija nakon odrubljivanja glave nastavniku koji je na času pokazao karikature proroka Muhameda.

Francuska nacionalna policija pozvala je na pojačanu zaštitu na verskim mestima oko praznika Svih svetih narednog vikenda, posebno napominjući onlajn pretnje ekstremista hrišćanima i umerenim francuskim muslimanima, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan rekao je na radiju Frans-Inter da je teroristička pretnja i dalje „veoma velika, jer imamo puno neprijatelja iz zemlje i izvan nje“.

On je ponovio planove za pokušaj da se rasformiraju muslimanske grupe koje šire opasne radikalne stavove ili sa previše stranog finansiranja.

Posebno je optužio Tursku i Pakistan da su se „mešali u unutrašnje poslove Francuske“.

„To je bitka protiv islamističke ideologije. Ne smemo da odstupimo““, rekao je. Ali on je insistirao da „muslimanska vera ima sve svoje mesto u Republici“.

Karikature proroka duboko su uznemirile mnoge muslimane širom sveta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predvodi optužbe protiv Francuske, dovodeći u pitanje Makronovo mentalno stanje, a Francuska je opozvala svog ambasadora u Turskoj na konsultacije, prvi put u francusko-turskim diplomatskim odnosima.

Napetosti između dve zemlje porasle su poslednjih meseci zbog turskih akcija u Siriji, Libiji i regionu Kavkaza u Nagorno-Karabahu. Ali ova nova prepirka brzo se proširila i na druge zemlje u Evropi i muslimanskom svetu.

Antifrancuski protesti održani su od Bangladeša do pojasa Gaze, kuvajtske prodavnice su sa svojih polica povukle francuski jogurt i flaše gazirane vode, Katar je otkazao nedelju francuske kulture, a pakistanski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje objavljivanje karikatura proroka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter