13°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

PREKO INTERNETA NELEGALNO ZARADILI 70 MILIONA DOLARA: Srbija izručuje Americi programera iz Niša

Viši sud u Beogradu doneo je odluku da u SAD izruči samo jednog od 11 uhapšenih programera zbog digitalne prevare. Mladić koji se izručuje je, kako piše u saopštenju Suda, sam tražio da mu se sudi u Americi, koja je tražila izručenje svih zbog sumnje da su prevarili američke državljane i tako zaradili 70 miliona dolara.

U Višem sudu kažu da će u Ameriku na suđenje uhapšeni A. S. kojeg ova država traži zbog toga što je finansijski oštetio njihove državljane.

Kako piše u saopštenju, A. S. je još 30. septembra na saslušanju rekao da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu 20.10.2020. godine donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama A. S. radi vođenja postupka pred Okružnim sudom Sjedinjenih Američkih Država u Severnom okrugu u Teksasu - piše u saopštenju.

Postupak će se voditi po krivičnom predmetu Sjedinjene Američke Države protiv K. K. i drugih zbog zavere u izvršenju prevare.

Prevara uključuje elektronsku komunikaciju iz prekršaja Glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1349 i 1343 tačka 1 i zbog zavere u pranju novca iz prekršaja glave 18 Krivičnog zakonika SAD iz člana 1956 (h) tačka 2 - precizirao je Sud.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

ALARMANTNO! EPIDEMIOLOG KON UPOZORAVA: VANREDNO STANJE jedino što može da nas spasi!

KRVAVI PIR U ČAČKU! BRAT NA BRATA: Krvnički ubio rođenog

SINIŠA MALI O POKRENUTOJ PETICIJI: Spremni smo da menjamo neke zakone,ali porez mora da se plati

DAČIĆ: Čekam da mi se predstavnici Evropskog parlamenta obrate radi dijaloga vlasti i opozicije

U saopštenju Višeg suda se ne navodi šta će biti sa ostalih desetoro uhapšenih, među kojima je i jedna trudnica filipinskog porekla.

Njihovi advokati su na saslušanju 30. septembra osporili zamolnicu za izručenje koja je stigla iz Amerike.

- Smatramo da ona ne sadrži propisanu formu, niti elemente i podatke koje svaki akt o izručenju mora da sadrži. Najpre smo se tu procesno izjasnili vezano za sam zahtev koji je stigao, a dalje smo insistirali na tome da on ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi trebalo da bude izvršeno izručenje - rekao je tada advokat Milan Petrović.

Podsetimo, grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar