Izvor:
17.05.2016 u 19:34
0

OŠTRE KRITIKE OD PAPE: Zapadne sile da ne nameću svoje vrednositi drugima

Papa Franja je kritikovao pokušaje zapadnih zemalja da nametnu sopstveni model demokratije zemljama sa drugačijom socijalnom i političkom strukturom.

Suočeni sa terorizmom, vreme je da se dovede u pitanje model demokratije koji je previše zapadan za zemlje, kao što su Irak ili Libija, gde je postojala plemenska struktura – rekao je papa i dodao da ne možemo napredovati ukoliko ne uzmemo u obzir kulturne karakteristike.

Takođe, podsetio je na haos i nasilje koje je nastalo u Libiji nakon što je koalicija, pomognuta zapadnim silama, svrgnula sa vlasti i ubila bivšeg diktatora Muhamera Gadafija.

Kao što je rekao jedan Libijac, ''Nekada samo imali jednog Gadafija, sada ih imamo 50'' – rekao je papa Franja.

Libija je pretvorena u veliko ratno polje između različitih militantnih grupa koje se bore godinama. Tamo postoje dve administracije, jedna je priznata u svetu i smeštena je u Tobruku, a druga vlada iz Tripolija.

U svojim kritikama, papa je optužio zapadne sile za nametanje sopstvenih vrednosti zemljama u razvoju, kao i za loš tretman prema izbeglicvama i azilantima. Osudio je getoizaciju izbelglica kao pogrešan i nepromišljen korak u borbi protv terorizma.

Papa se osvrnuo na teroristički napad u Briselu, kada je ubijeno najmanje 30 ljudi a oko 230 ranjeno, naglasivši da su teroristi bili Belgijanci, deca migranata, ali i deca iz geta.

Izbor novog gradonačelnika Londona Sadika Kana, sina pakistanskog vožača autobusa i krojačice, papa je pozdravio ističući da je za Evropu veoma važno da integriše azilante u društvo.

Izvor: B92
Foto: Twitter/gazetesozcu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter