3°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: kurir.rs

HAOS SA NABAVKOM VAKCINA: AstraZeneka se povukla sa važnog sastanka sa EU, a njihov direktor je dodatno dolio ulje na vatru

 Proizvođač vakcina protiv koronavirusa, AstraZeneka, povukao se sa sastanka sa EU zakazanog za sredu u jeku sve ozbiljnije prepirke oko nabavke cepiva.

EU je tražila od kompanije da objasni zašto smanjuje distribuciju vakcina, a ulje na vatru je dolio i izvršni direktor kompanije Paskal Sorio koji je u intervjuu odgovarao na niz kritika.

Prošle nedelje AstraZeneka je rekla EU da zaostaje za svojim ciljevima za snabdevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Fajzer Bajontek, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obaveštenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Kako je prethodno rečeno, Evropska unija traži od AstraZeneke da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporuci vakcina protiv kovid-19 nakon što je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio otkrio poverljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

U jučerašnjem intervjuu dnevnim listovima, Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke, preneo je Rojters.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA: Danas slavimo Svetog Savu!

DAČIĆ NA HAPPY TV: Fajon je svojim izjavama sebe diskreditovala

JEZIVA NESREĆA: Automobil se zapalio u toku vožnje, vatrogasci i policija su na terenu (VIDEO)

SELAKOVIĆ ZA HAPPY: Danas je VELIKI DAN za SRBIJU, konačno dobijamo potpuno originalan spomenik!

"Evropska unija je unapred finansirala razvoj i proizvodnju vakcina i želi da vidi povrat uloženog. Želi tačno da zna jesu li doze koje je AstraZeneka dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene", izjavila je u ponedeljak poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneka.

Sorio je naveo da je ključni problem niski prinos u procesu proizvodnje vakcina u fabrikama koje proizvode za Evropu i to primarno kad je reč o supstanciji. Da bi odmah nakon toga naveo da "pre godinu dana nije bilo vakcina. Kad je reč o tako brzom procesu u njemu nastaju zastoji, problemi".

Problemi u pogonima

Sorio ističe da sličnih problema ima i u proizvodnim pogonima u SAD-u. A kad je reč o Evropi, čelnik AstraZeneke smatra da je problem u fabrici u Belgiji u poslednjoj fazi, fazi filtriranja.

"Ali to je komplikovano, posebno u ranoj fazi u kojoj se nailazi na niz problema. Verujemo da smo definisali te probleme, ali zbog toga kasnimo oko dva meseca", navodi Soriot.

Kad je reč o prigovorima iz EU da Britanija dobija više vakcina, Sorio je vrlo jasan: "London je ugovor s nama potpisao tri meseca ranije. I toliko je u prednosti".

Navodi da će EU dobiti do kraja februara oko 17 miliona doza vakcina. Ugovor s Britanijom je specifičan jer, kad je AstraZeneka potpisala ugovor s Oksfordom, i da je "Univerzitet već imao sporazum s britanskom vladom".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar