15°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

Vatikan: Papin put u Irak čin ljubavi prema toj zemlji

Vatikan je danas, pravdajući odluku pape Franje da putuje u Irak uprkos porastu broja zaraženih korona virusom u toj zemlji, saopštio da su preduzete sve mere zdravstvene zaštite i da je putovanje “čin ljubavi prema ovoj zemlji, njenom narodu i njenim hrišćanima.''

Poseta od 5. do 8. marta prva je papina poseta od početka pandemije, kao i prva poseta jednog pape Iraku. Papa Franja se nada da će ohrabriti hrišćane, kojih je u Iraku sve manje i koje je Islamska država nasilno progonila, i pokušati da ojača veze sa šiitskim muslimanskim svetom, navodi AP.

NAJVAŽNIJE OVOG UTORKA

(UZNEMIRUJUĆE) JEZIV ZLOČIN USTAŠA U PREBILOVCIMA! Trifko ugledao ostatke trudne supruge i srce mu puklo od tuge (VIDEO)

SKANDAL NA CETINJU! "UA, IZDAJNICI, NIJE OVO SRBIJA"! Crnogorci uklonili trobojku sa groba kralja Nikole! (FOTO)

DRAMATIČNI SKOK! Nove zabrinjavajuće korona brojke

OVO ČEKA REPERA: Rasta ponovo pred sudom, sledi konačna odluka o kazni!

UHAPŠENE Mimi Oro i Tijana Ajfon: Starlete sa lisicama na rukama!

Bezbednosni rizici su veliki i očekuje se da će papa Franja prvi put putovati u blindiranim kolima, što je mera za koju se Vatikan nada da će imati dvostruki efekat, u isto vreme obezbeđujući poglavara katoličke crkve i obeshrabrujući pravljenje gužve u kojoj se lakše širi zaraza.

Na aerodromu će ga dočekati premijer Iraka Mustafa Al-Kadimi, nakon čega slede zvanična ceremonija dobrodošlice u predsedničkoj palati i sastanak sa predsednikom Bahramom Salihom.

Drugog dana boravka papa će se u Nadžafu sastati sa velikim ajatolahom Ali al-Sistanijem u njegovoj kući, a AP navodi da je posebno dogovaran svaki detalj sastanka, od izuvanja cipela do rasporeda sedenja.

PROČITAJTE JOŠ: 

TRAŽE MAKSIMALNU KAZNU: Tužilaštvo dalo optužni predlog za vozača "AUDIJA SMRTI"

VESIĆ O POLICIJSKOM ČASU! Zašto to nisu tražili u novembru?

ČUDO U LAĆARKU: Krmača oprasila 32 praseta, DRUGI PUT!

Papa će tokom svog istorijskog putovanja u Irak posetiti crkvu Bezgrešnog začeć u Karakošu, centru hrišćanstva u Iraku. Oštećena i zapaljena tokom strahovlade Islamske države, sudbina crkve odražava tragediju njene hrišćanske zajednice koju je ID opustošila, navodi AP.

Franja će se pomoliti za žrtve rata u Mosulu, a zatim održati misu u gradu Irbil.

Tokom ovog istorijskog putovanja papa će se sastati i sa čovekom koji je preživeo masakr u bagdadskoj crkvi Gospe od spasa gde su militanti ubili 58 vernika 2010. godine, održaće misu u haldejskoj katedrali u Bagdadu i multikonfesionalnu molitvu u drevnom gradu Uru, u kojem je, prema verovanju, živeo Avram u drugom milenijumu pre nove ere.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar