Izvor:
20.05.2016 u 23:11
0

EU ODLUČILA: Mehanizam o suspendovanju bezviznog režima po hitnom postupku

Članice EU postigle su danas dogovor o mehanizmu koji će omogućiti suspenziju bezviznog režima po hitnom postpuku, a koji može biti primenjen na sve dosadašnje sporazume o viznoj liberalizaciji.

O tome će Holandija kao predsedavajuća EU početi pregovore sa Evropskim parlamentom čim ta institucija iznese svoj stav, saopštio je Evropski savet.

– Vizna liberalizacija ima mnogo prednosti i za EU i za treće zemlje, ali je u slučaju svih zemalja koje su izuzete od viza potrebna kočnica za hitne slučajeve, kako bismo bili sigurni da neće biti zloupotreba – rekao je holandski ministar za migracije Klas Dejkhof.

On je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora koji će, kako je naveo, olakšati mere protiv zloupotrebe.

Glavni cilj predloga je jačanje mehanizma suspenzije tako što će se zemljama članicama olakšati da izveste o okolnostima koje vode do eventualne suspenzije, tako što će se Komisiji omogućiti da aktivira mehanizam na sopstvenu inicijativu i tako što će se Komisija zadužiti da šalje godišnji izveštaj EP i Savetu o kontinuiranom ispunjavanju kriterijuma trećih zemalja koje imaju viznu liberalizaciju, kaže se u saopštenju.

Suspenziju može da aktivira izveštaj neke članice ili Komisije.

Ako to učini prosta većina članica, EK će morati da usvoji nacrt primene odluke o privremenoj suspenziji vizne liberalizacije za državljane treće zemlje na period od šest meseci.

Savet takođe uvodi mehanizam monitoringa sa ciljem da se osigura da treće zemlje koje su dobile viznu liberalizacije nakon dijaloga o viznoj liberalizaciji nastave da ispunjavaju kriterijume koje su činile osnovu za dobijanje bezviznog režima.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter