Izvor:
25.03.2017 u 06:02
0

NEMAČKA UVODI VINJETE: Evo koliko će koštati za strance!

Savezno veće nemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je izmenjeni predlog zakona o putarinama za putnička vozila u Nemačkoj.

– Borimo se za više pravednosti na našim autoputevima – rekao je ministar prometa Aleksander Dobrindt predstavljajući zakon u Bundestagu.

Zakon je promenjen nakon primedbi Evropske komisije da je u prvobitnom obliku delovao diskriminišuće prema ostalim građanima EU.

Promene omogućavaju strancima kupovinu povoljnijih vinjeta, a njihova cena će biti formirana u zavisnosti od količine izduvnih gasova automobila.

Cene vinjeta za 10-dnevno korišćenje za strance iznosiće od 2,50 do 25 evra.

Za domaće vozače predviđena je godišnja vinjeta od 67 do 130 evra, takođe zavisno od količine štetnih izduvnih gasova. Pored jeftinijih cena, vozačima vozila registrovanih u Nemačkoj biće kompenzovan iznos za putarinu smanjenjem poreza na vozila u istom iznosu.

Ni ova izmena nije zadovoljila nemačke komšije koji su, predvođeni Austrijom, u petak najavili tužbu pred Evropskim sudom, tvrdeći da zakon o putarini jasno diskriminiše vozače iz ostalih zemalja unije.

Bundestag ne može da zaustavi, ali može da odloži stupanje na snagu pomenuti zakon za sledeću godinu, nakon stupanja nove vlade na vlast.

Telegraf
Foto:YouTube Printscreen/RSE Balkan/Twitter/butenunbinnen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter