Izvor:
24.05.2016 u 02:23
0

SVETSKI HUMANITARNI SAMIT: Ovo mora da se uradi do 2030, ili sledi…

Svetski lideri i predstavnici humanitarnih organizacija pozvali su danas prvog dana Svetskog humanitarnog samita u Istanbulu na bolju raspodelu tereta globalne humanitarne krize i mobilisanje više sredstava za zbrinjavanje raseljenih.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je vlade, poslovne zajednice i humanitarne organizacije da se obavežu da će nastojati da prepolove broj raseljenih do 2030. godine. Sa 60 miliona raseljenih širom sveta i najmanje 125 miliona onih kojima je potrebna pomoć i zaštita u najvećoj humanitarnoj krizi od Drugog svetskog rata, Ban je rekao da samit predstavlja šansu za "drugačiju budućnost".

On je upozorio da ostvarivanje ciljeva nije lak zadatak i da zahteva "političku volju kakva nije viđena prethodnih godina". Kanada je obećala 274 miliona dolara sredstava agencijama UN za pomoć žrtvama prirodnih katastrofa i oružanih sukoba.

"Kad vidimo da se bolnice bombarduju moramo da kažemo jasno i glasno da je to neprihvatljivo", rekla je kanadska ministarka za međunarodni razvoj Mari-Kler Bibo.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, zemlje koja je primila tri miliona sirijskih izbeglica, optužio je Zapad da čini malo da pomogne Sirijcima.

On je rekao da teret podnošenja svetskih kriza treba bolje da se rasporedi. Takođe je zatražio reformu Saveta bezbednosti UN naglasivši da "sudbina čovečanstva" ne može da zavisi od njegovih pet članica koje imaju pravo veta.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da mora da se poboljšaju načini isporuke humanitarne pomoći. Na dvodnevnom samitu učestvuju predstavnici 150 zemalja, među kojima je 57 premijera, lideri međunarodnih agencija i nevladinih organizacija, kao i poznate ličnosti poput glumaca Šon Pena i Danijela Krejga.

Samit, međutim, protiče u senci bojkota humanitarne organizacije Lekara bez granica i sumnji da može da donese opipljive rezultate, navodi AFP.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/WilliamsRuto

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter