NIŠTA OD ISTORIJSKIH PREGOVORA: Palestina odbila predlog Izraela

 

Izrael

 

Palestinski premijer Rami Hamdalah odbacio je danas izraelski predlog o direktnim pregovorima, umesto multilateralne francuske mirovne incicijative, ocenivši da je reč o pokušaju "kupovine vremena".

"Malo je vremena. (Izraelski premijer Benjamin) Netanijahu pokušava da kupi vreme, ali ovoga puta neće pobeći međunarodnoj zajednici", rekao je Hamdalah nakon sastanka sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, koji boravi u poseti Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Netanijahu je odbio multilateralnu francusku mirovnu inicijativu nakon susreta sa svojim francuskim kolegom, i predložio direktne razgovore sa predsednikom Palestine Mahmudom Abasom u Parizu.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je Netanijahu da će razgovarati sa predsednikom Fransoa Olandom o njegovom predlogu, preneo je AFP.

Francuska incijativa podrazumeva održavanje sastanaka ministara spoljnih poslova iz niza zemalja 3. juna, među kojima je i državni sekretar SAD Džon Keri, ali bez prisustva ministara Izraela i Palestine.

Međunarodna konferencija bi, potom, bila održana na jesen, kada bi prisustvovali i predstavnici Izraela i Palestine.

Cilj je da se obnove pregovori koji bi na kraju doveli do stvaranja palestinske države. Pregovori između Izraelaca i Palestinaca su u zastoju od aprila 2014. godine kada je propala inicijativa koju su predvodile SAD.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro