33°C

Beograd

FRANCUSKA U HAOSU: Policija koristi VODENE TOPOVE da rastera demonstrante!

Francuska policija upotrebila je i danas vodeni top da rastera aktiviste koji su blokirali skladište nafte na severozapadu zemlje u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk u oštrom protestu protiv reforme rada i novom zakonu o radu.

Demonstranti se između ostalog protive produženju radne nedelje koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

Već jedna petina benzinskih pumpi oskudeva u gorivu a policija je probila blokadu skladišta u mestu Duši le Min u blizini belgijske granice koje aktivisti drže još od četvrtka.

- Uklonili su sve naše barikade. Blokada skladišta je prekinuta bez sukoba - rekao je Vlil Dans, predstavnik lokalnog ogranka sindikata SUD. On je dodao da je policija veoma brzo delovala.

- Upotrebili su vodene topove, imam utisak da su bili veoma napeti - rekao je on AFP-u.

U prisustvu oko 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima posle čega se nad tim područjem nadvio crni dim. Većina benzinskih stanica u ovoj zoni nema gorivo zbog čega su vozači prinuđeni da prelaze u Belgiju kako bi napunili benzin. Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda. Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok sporni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je danas dodetno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom. Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

Tanjug
Foto: Twitter/syndicalisms

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar