UNESKO UPOZORAVA: EU ne sme dozvoliti rasizam i netoleranciju!

 

izbeglice

Evropska unija ne sme dozvoliti bilo koju vrsta rasizma i netoleranciju, izjavio je danas nekadašnji generalni direktor UNESCO Federiko Major.

Major je na okruglom stolu "Romi ili šta znači biti Evropljanin" kazao da je veoma zabrinut što u mnogim zemljama u Evropi danas ekstremisti dolaze do moći, te da su takođe prisutni fanatizam i fašizam.

"Moramo se setiti šta se sve dešavalo 1937. i 1939. godine, a naročito posle 1939. Moramo da naučimo lekcije iz prošlosti i kažemo ''ne'' svakoj vrsti rasizma i netoleranciji", rekao je Major.

On je dodao da treba težiti poštovanju osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na religiju, dostojanstvo i da bi u poštovanju tih principa svi trebalo da budu jednaki.

Prema njegovim rečima, Romima je potrebna politika inkluzije i "otvorenih ruku".On je naveo da je današnji sastanak, koji organizuje Evropski centar za mir i razvoj zbog toga veoma važan, te da nema mira bez pravde, kao i razvoja bez mira.

"Osnovna ljudska prava treba da nam budu vodič za politiku i aktivnosti u EU", poručio je nekadašnji generalni direktor UNESCO.

Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir UN, međunarodna obrazovna i istraživacka organizacija iz akademskog sistema UN, u saradnji sa Luksemburškim institutom za evropske i medunarodne studije organizovala je medunjarodni okrugli sto "Romi ili šta znači biti Evropljanin". 

Inače, diskusija na tu temu je deo međunarodnog programa ECPD "Putevi ka miru i stabilnosti na Balkanu".

Vodeći međunarodni i domaći akademski strucnjaci iz različitih zemalja i međunarodnih i regionalnih institucija, zajedno sa romskim udruženjima imaće za cilj da uspostave stabilan dijalog u vezi zaštite kulturne baštine Roma, ali i problemima Roma kao pokazatelj neuspeha politike proširenja EU.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/SaudiMonarchy

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro