Izvor:
03.06.2016 u 23:48
0

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Hrana sve skuplja

Svetske cene hrane su u maju porasle četvrti mesec zaredom, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, porastao je u maju za 2,1 odsto, na prosečnih 155,8 poena, navodi se u saopštenju FAO dostavljenom Tanjugu.

Rastuće cene većine namirnica, izuzev biljnih ulja, doprinele su četvrtom uzastopnom mesecu rasta indeksa nakon što je u januaru pao na najniži nivo za sedam godina.

Proteklog meseca, najviše su porasle cene šećera, koje su skočile zbog nižih izgleda proizvodnje u Indiji, drugom najvećem svetskom proizvođaču, dok je meso poskupelo zbog snažne azijske tražnje za svinjskim mesom iz Evropske unije.

Svetska proizvodnja žitarica će, prema projekcijama FAO, iznositi 2,543 milijarde tona u 2016/2017. godini, što je za 0,6 odsto višse u odnosu na prošlogodišnji nivo i za 0,7 odsto ispod rekordne proizvodnje u 2014. godini.

Globalna trgovina žitaricama će, kako dodaje FAO, pasti za 1,9 odsto, na 369 miliona tona u ovoj godini, što će verovatno intenzivirati nadmetanje za tržišni udeo među vodećim izvoznicima, držeći cene pod kontrolom.

Cene mlečnih proizvoda su maju porasle za 0,4 odsto zbog nastavka jake tražnje za mlekom u prahu i maslacem, ali su one i dalje za 24 odsto niže u odnosu na nivo iz prošle godine.

Izvor: B92
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter