Izvor:
06.06.2016 u 02:36
0

LIDER KATALONIJE UPOZORAVA: Nezavisnost ulazi u fazu BEZ POVRATKA

Lider španske pokrajine Katalonije Karlos Pudždemon poručio je da će 2017. godine proces odvajanja Katalonije od Španije ući u fazu iz koje više neće biti povratka, čime bi Evropa trebalo da dobije novu suverenu državu.

"U 2017. će nezavisnost ući u fazu posle koje više nema povratka zbog demokratske odluke građana. Naš zadatak je da se sve pripremi za taj trenutak", rekao je Pudždemon u razgovoru za španski list "El Pais".

U septembru prošle godine je na regionalnim izborima pobedila koalicija desnih i levih stranaka "Zajedno za Da", koja je u roku od 18 meseci najavila otcepljenje pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Prošle nedelje je u parlamentu Katalonije izglasano stvaranje katalonske agencije za socijalnu zaštitu, što je označeno prvim zakonom prema stvaranju samostalne države.

Preostala dva područja koja nameravaju da promene novim zakonima su porezni sistem, koji više ne bi bio u nadležnosti Španije, kao i pravosuđe.U katalonskom parlamentu, 72 od 135 poslanika su za stvaranje republike Katalonije.

"Pre 2012. u parlamentu nas je bilo samo 12 poslanika za nezavisnost. Sada nas je 72, što je jasna većina", rekao je Pudždemon, koji je u januaru proglašen za predsednika.

"U društvu postoji jedna većina koja još uvek nije toliko velika da jednostrano proglasimo nezavisnost", dodao je Pudždemon.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/CulturaIndepe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter