Izvor:
07.06.2016 u 15:38
0

KO ĆE ONDA DA POBEDI: Hilari KLINTON i Donald TRAMP najneomiljeniji kandidati!

Hilari Klinton i Donald Tramp najverovatnije će biti kandidati demokratske odnosno republikanske partije na predsedničkim izborima u SAD, ali njih dvoje ujedno važe i za najneomiljenije kandidate od kad se ispituje javno mnjenje u Americi.

Stručnjak za američku politiku Adam Ramej sa univerziteta Njujork u Abu Dabiju smatra da je jedan od najvećih problema Hilari Klinton njena percepcija u javnosti.

I Donald Tramp i Hilari Klinton imaju neslavnu čast da budu kandidati sa najnižim ugledom koje su obe velike stranke istakle u predsedničkoj trci otkad se ti podaci uopste mere – kaže Ramej, prenosi Dojče vele.

Klintonovu tako, prema istraživanju portala "Ril klir politiks", čak 55,8 odsto Amerikanaca doživljava negativno, a samo njih 37,6 procenata ima dobro mišljenje o njoj. Kada je reč o Trampu, 58 odsto Amerikanaca ima loše mišljenje o njemu, a 35,4 odsto ga doživljava pozitivno.

Ispitivanje javnosti pokazuje ne samo da Tramp ima problema sa brojnim republikancima, već i da Hilari Klinton nema podršku čitavog niza njenih demokrata, oni je jednostavno ne vole ili joj ne veruju.

Njeno poštenje i njena verodostojnost najvažniji su problemi iz kojih onda nastaju svi ostali – upozorava Ramej i podseća da se njeno ime stalno povlači u sporu o korišćenju službene elektronske adrese u vreme dok je bila ministarka spoljnih poslova, što on tumači kao manifestacije dubokog nepoverenja mnogih Amerikanaca.

Na ovim izborima, gde se izrazito oseća bes birača protiv establišmenta i političke elite, Hilari Klinton je, kao bivša "prva dama", senatorka i ministarka, u stvari idealni cilj svih mogućih političkih napada, i to ne samo za Bernija Sandersa, već i za njenog verovatnog protivkandidata Donalda Trampa.

I Tramap je, međutim, živi primer elite i establišmenta, smatra Skot Lukas, profesor američkih studija na univerzitetu Birmingem u Velikoj Britaniji.

To je običan trik. Imamo dva kandidata koji sasvim jasno i nedvosmisleno pripadaju establišmentu i eliti, kod Trampa je to finansijska, a kod Klintonove politička elita – kaže Lukas.

Za Lukasa, problem Klintonove je i taj što "stvara utisak izveštačenosti i glumatanja" kada se pojavi u javnosti, za razliku od njenog muža koji je umeo da osvoji ljude. Za razliku od Hilari Klinton, to definitivno nije problem Donalda Trampa koji je često agresivan sa neretko avanturističkim izjavama zbog čega se doživljava kao neko ko je autentičan.

Stručnjaci za američku politiku uvereni su da Klintonovoj neće biti dovoljno samo da čeka da Tramp svojim autogolovima izbaci sam sebe iz trke.

Ako Hilari zaista želi pobedu na ovim izborima onda mora da nauči da zrači bar minimalnu količinu ljudskosti. I barem nekako da uspeva da komunicira i sa običnim ljudima, onima koji zaokružuju ime kandidata na biračkom listicu – smatra Ramej.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter