Izvor:
09.06.2016 u 18:40
0

TURCI RAZBESNELI GRKE: Posle 8 decenija čitaju Kuran u Aja Sofiji

Ove godine u Crkvi Svete Sofije u Istanbulu održava se čitanje Kurana. Prvi put od vremena Ataturkovih reformi Kuran se čita tokom svetog meseca Ramazana.

To je izazvalo ljutitu reakciju Ministarstva spoljnih poslova Grčke, koje je opisalo akcije Ankare kao „regresivne i na granici sa fanatizmom“. Orijentalista Gumer Isaev istakao je da je čitanje Kurana tokom Ramazana u toj crkvi obećava Turskoj ne toliko spoljne, koliko unutrašnje probleme.

Ranije su turske vlasti donele odluku da se tokom Ramazana u Aja Sofiji u Istambulu prvi put čita Kuran. Osim toga, to čitanje biće prenošeno u direktnom prenosu na turskoj televiziji. To je izazvalo krajnje negativnu reakciju Ministarstva spoljnih poslova Grčke, koje je takav korak nazvalo „regresivnim i na granici sa fanatizmom“.

Osuđujemo izjave turskih vlasti o planovima da organizuje čitanje Kurana u Aja Sofiji u Konstantinopolju tokom Ramazana i smatramo ih regresivnim. Vođenje muslimanskih verskih obreda u objektu na spisku svetske kulturne baštine Uneska je neshvatljivo. To je ispoljavanje nepoštovanja i gubitka veze sa stvarnošću, koje se graniči sa fanatizmom. Osim toga, takvi postupci nisu u skladu sa modernim, demokratskim i sekularnim društvom“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Bivša ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani istakla je da čitanje Kurana tokom Ramazana u Crkvi Svete Sofije faktički „prvi put da za 80 godina preobraćaju crkvu u džamiju“.

Crkva Svete Sofije građena je za vreme vladavine vizantijskog cara Justinijana I od 532. do 537 godine. Turci su je osvojili 1453. godine i, prema nekim istoričarima, opljačkali tokom osvajanja Carigrada.Odmah po osvajanju turski sultan Mehmed II Osvajač naredio je da se crkva pretvori u Džamiju Aja Sofiju, što je prouzrokovalo i promenu unutrašnje dekoracije zgrade.

Freske i mozaici premazani su malterom, što je omogućilo da do današnjih dana ostanu skoro neoštećeni.Kasnije u XVI veku pored zgrade bivšeg sabora izgrađeni su potporni stubovi, kako bi noseći stubovi bili ojačani.

Izvor:Sputnjik
Foto:Twitter/reflex_ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter