Izvor:
09.06.2016 u 21:47
0

SKANDAL POTRESA BELGIJU: Bivši nacisti dobijaju penzije od Nemačke!

Belgijske vlasti izrazile su danas zabrinutost zato što čak 2.500 bivših belgijskih nacista i dalje prima nemačke penzije.

Belgijanci koju su preživeli nacistički pogrom zatražili su od vlade u Berlinu da obustavi isplatu penzija tim ljudima, a belgijski ministar zadužen za penziono osiguranje Danijel Baklen je izjavio da "deli njihovo ogorčenje".

Baklenov portparol Žeraldin Lamoro je, međutim, za Bi-Bi-Si rekla da Nemačka rukovodi tim isplatama i da belgijske vlasti "ne raspolažu zvaničnim podacima" o primaocima tih penzija.

Nakon završetka Drugog svetskog rata 1945. godine, belgijski sudovi su osudili oko 57.000 belgijskih nacističkih kolaboracionista. Određeni broj Belgijanaca je regrutovan u nemačke Š jedinice i nemačku vojsku, dok su kolaboracionisti pomagali nacistima u slanju Jevreja i boraca otpora u koncentracione logore.

Peticiju za obustavu isplate nemačkih penzija bivšim nacistima je organizoval Memorijalna grupa Belgijanaca koji su preživeli nacističke kampove i koji žele da se moderna Belgija i dalje seća vremena ratne okupacije.

"Veoma je tužno što Belgija ne može ili neće da dođe u posed informacija o primaocima penzija. Ne razumem kako u današnje vreme Belgija i Nemačka ne uspevaju da razmene te informacije", izjavio je predsednik Memorijalne grupe Piter Paul Beten.

Izvor: Tanjug
Foto:Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter