Izvor:
09.06.2016 u 22:10
0

Do juče UMIRALI OD TOPLOTNOG UDARA, sada ih zadesio MONSUN!

Nakon vrelih meseci u kojima je više stotina Indijca preminulo od dehidracije i toplotnog udara, a stotine poljoprivrednika izvršilo samoubistvo zbog posledica suše, u Indiju je stigao spasonosni monsun.

Najvažnija sezona, fenomen monsuna u Indiji, nakon nekoliko dana spekulacija o datumu, zvanično je stigao u indijsku oblast Keral, objavio je danas indijski metorološki zavod (BNT).

Monsun će se postepeno širiti preko cele Indije do 15. jula, donoseći olakšanje od vrućine, bolje prinose, piše BBC.

Ove godine, meteorolozi očekuju najmanje 5-6 odsto više padavina nego obično. To će uticati na sve, od bankarskih kamata do sudbine drvne industrije. Najvažniji aspekt je ipak ublažavanje nedostatka vode za piće u mnogim krajevima u kojima ove kiše obnavljaju podzemne vode.

BBC navodi da datum dolaska monsunskih kiša ima veliki psihološki značaj za 1,25 milijardi Indijaca, koji u iščekivanju kiše upadaju u stanje straha i panike.

Za većinu Indijaca, suša koja nastaje kašnjenjem monsuna znači povećanje dugova, a time i povećanje broja samoubistava. U urbanim centrima, bez monsuna ljudi umiru od nedostatka vode za piće, loše higijene i pada standarda.

U aprilu je veliki broj Indijaca otišao u najpopularnije Sufi svetilište da se mole za kišu. Indijci imaju tradiciju izvođenja raznih rituala kojim prizivaju dobar monsun, među kojima je i rasprostranjena tradicija venčavanje žaba, prenosi BBC.

Prošlog meseca, u Indiji je zabelžen najtopliji dan od kada postoje zapisi o vrenskim prilikama. Izmeren je 51 stepen u državi Radžastan, nakon čega je nedeljama trajao toplotni talas od kojeg su stotine Indijaca umrle zbog dehidracije, toplotnog udara i sunčanice.

Kada se vreme promeni sa sunčanog na kišno, za Indijce to znači produženje života. Britanski medij navodi da cela Indija ima različite festivale kojima dočekuju monsun, koji se razlikuju po oblastima, ali slave isti meteorološki fenomen.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter