Izvor:
10.06.2016 u 00:35
0

PRETNJA RUSIJI: SAD traže pomoć od Kanade za razvoj snaga na istoku Evrope?

SAD bi mogle od Kanade da zatraže pomoć za uspostavljanje novih NATO snaga u istočnoj Evropi, čiji je cilj odvraćanje ruske pretnje, objavio je danas Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Razlog su, kako navodi, poteškoće sa kojima se SAD suočavaju u pokušaju da dobiju podršku od svojih evropskih saveznika. Alijansa, naime, sporo napreduje u naporima da upostavi rotirajuće snage od 4.000 vojnika u svom istočnom bloku u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Samo su Velika Britanija i Nemačka potvrdile da su spremne da daju svoj doprinos i obezbede bataljone od po 1.000 vojnika. Treći bataljon bi dale SAD što znači da bi NATO trebalo da pronađe zemlju, koja bi obezbedila četvrti bataljon.

Neimenovani visoki diplomata NATO, koji je uključen u pregovore, navodi da postoje razlozi zbog kojih evropski zvaničnici ne mogu da obezbede dodatne snage.

Oni su već angažovani u Africi i Avganistanu i nemaju dovoljno novca, objasnio je on.

Rojters ocenjuje da to što pojedine evropske vlade oklevaju da pruže pomoć za jačanje vojske NATO odražava unutrašnje sumnje o tome da li bi Alijansa trebalo da bude više usredsređena na borbu protiv militantnih grupa i nekontrolisanog priliva migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i iz severne Afrike.

"Postoje podele unutar NATO-a", rekla je evropski vojni stručnjak u Centru za evropsku reformu, čije je sedište u Londonu, Sofija Beš i istakla da pojedini saveznici smatraju da fokus treba da bude na jugu.

Britanska agencija ocenjuje da je jedistvo ključno za NATO u vreme kada se Moskva i Vašington međusovno optužuju za zastrašivanje u blizini granice između NATO snaga i Rusije.

Bilo kakav predosećaj SAD da Evropa nije spremna da plati za svoju odbranu može biti štetan, naglašava britanska agencija. Visoko pozicionirani izvor iz poljske diplomatije, koji je upoznat sa pregovorima, tvrdi da NATO neće dozvoliti da upostavljanje novih snaga propadne jer je već najavljeno, kao i zato što bi Rusija mogla da to protumački kao znak da NATO nije spreman da brani Poljsku.

"Samit u Varšavi će biti poslednji (NATO samit) za predsednika (SAD Baraka) Obamu, i SAD žele da bude uspešan. To će osigurati pronalaženje četvrte zemlje, moguće oslanjanjem na Kanadu", rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto:Twitter/RussiaInsider

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter